Pączki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: Pączki

Postprzez AndziaMamusia » Pt 07 mar, 2014 09:19

Przepis miałam z tego forum ;) Ja osobiście wolę pączki kupne, no ale była potrzeba upieczenia. Najlepsze były zaraz po upieczeniu, a na drugi dzień twarde, na trzeci parowałam je. Fajne wychodza faworki ;) Anula - ja ogólnie wszystko co robie - przygotowuje z przepisów, które miałam wcześniej, zmieniam tylko mąkę, proszek do pieczenia, wybieram składniki bezglutenowe.

Co do chleba, córa lubi owsiany z margity i chleb z mąki schar, który jej piekę. Testowałam wiele mąk, ale ten jest bezkonkurencyjny ;)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Pt 07 mar, 2014 11:27

Jakoś mi też z reguły lepiej wychodzą wypieki z przepisów "normalnych" niż tych typowo bezglutenowych. A jeśli chodzi o mąkę, to zgadzam się w 100% mąka Schaer (ja używam Bread Mix) jest rewelacyjna :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez Justyna1982 » Pt 07 mar, 2014 12:22

Dokładnie do pączków czy też faworków dodaje się spirytus lub ocet aby nie chłonęły tłuszczu. Kopa one nie dają bo pod wpływem pieczenia % ulatują a dwa daję się tego tylko trochę.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Pączki

Postprzez AndziaMamusia » Pt 07 mar, 2014 12:46

Do zimnego oleju tez można dodać ocet i dopiero potem rozgrzać.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 369
Dołączył(a): Pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Pączki

Postprzez atakama » Pn 09 lut, 2015 18:07

Bałam się, czy wyjdą mi takie wypieki z mąk bg - ale takich samodzielnie mieszanych mąk, nie żadnych gotowych miksów (nie mam do nich zaufania ze względu na dodatki w stylu guma guar). Przetestowałam kilka przepisów i mogę polecić ten (na oponki, ale też tłustoczwartkowe :) ) http://u-moniki.blogspot.com/2015/02/be ... serem.html
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Wt 10 lut, 2015 10:20

Dziś planuję przetestować. właśnie szukałam przepisu na pączki z twarogiem :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Wt 10 lut, 2015 10:50

Na stronie głównej Stowarzyszenia jest taki przepis:

http://www.celiakia.pl/paczki-bezglutenowe/#more-5409
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez Leeloo » Wt 10 lut, 2015 17:17

i jeszcze tutaj opcja na pączki pieczone:

http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/ ... l?spref=fb
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pączki

Postprzez darciak90 » Śr 11 lut, 2015 22:45

trafiłam na przepis na paczki jaglane :burger:

http://www.olgasmile.com/paczki-bezglut ... glane.html
Obrazek
Avatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 815
Dołączył(a): Śr 12 gru, 2007 23:31
Lokalizacja: Warszawa/Częstochowa

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Cz 12 lut, 2015 10:42

atakama zrobiłam pączki z Twojego przepisu, z tym że dałam mąkę Mix B Schaer, bo nie miałam ani kukurydzianej, ani ziemniaczanej.
Wyszły pyszne, mimo a może dlatego że ciasto się bardzo kleiło :D Nie dosypywałam mąki, żeby nie były twarde jak kamień, tylko po kawałku je brałam w namączone dłonie, na stolnicę na mąkę, uklepywałam do pożądanej grubości i voila :P
Jak mi się uda, to załączę zdjęcie :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez atakama » Cz 12 lut, 2015 12:22

Ale fajnie! Wiesz, mam wrażenie, że przepisy bg wychodzą każdemu inaczej. Ale robiłaś oponki, czy te pączki z serkiem homogenizowanym? Oponki dały mi się wałkować, ciasto na pączki trzeba kłaść łyżką. Ale chciałabym spróbować, jak Ci wyszły!
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Cz 12 lut, 2015 12:25

Robiłam oponki i nie byłoby szans ich wałkować :D A długo wyrabiałaś ciasto?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez atakama » Cz 12 lut, 2015 12:44

Nie, bezglutenowych nie trzeba wyrabiać długo, ja zawsze tylko mieszam do połączenia. Może to chodzi o rodzaj mąki? Ja nigdy nie stosowałam Schära ani innych mieszanek. Dobrze wiedzieć, że zachowują się jednak inaczej, niż samodzielnie zrobione mieszanki.
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Pączki

Postprzez Anula80 » Cz 12 lut, 2015 13:03

Ja generalnie używam mąk czystych bezglutenowych, nie mieszanek. Ciekawe, co by wyszło z mojej mieszanki na chleb: gryczana, jaglana, ryżowa, amarantusowa, owsiana, z ciecierzycy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pączki

Postprzez monisiak81 » Cz 12 lut, 2015 13:34

Leeloo napisał(a):i jeszcze tutaj opcja na pączki pieczone:

http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/ ... l?spref=fb


POLECAM :) ten przepis :) zrobiłam pączusie wczoraj wieczorem, ok 18 :) o 20 już nie było połowy z nich :) a jak wrócę to już na pewno ich nie będzie.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość