orzechowiec bez mąki-szybki i prosty w wykonaniu
Moderator: Moderatorzy
- mama Krzysia
- Forumowicz
- Posty: 121
- Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
- Lokalizacja: Wschowa
orzechowiec bez mąki-szybki i prosty w wykonaniu
Przepis dostałam od mojej pani gastrolog
30-40dkg orzechów włoskich zmielić
6-8 jaj
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie;
jajka całe zmiksować z cukrem+proszek na końcu zmielone orzechy wymieszać wszystko razem,piec w tortownicy.SMACZNEGO
30-40dkg orzechów włoskich zmielić
6-8 jaj
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie;
jajka całe zmiksować z cukrem+proszek na końcu zmielone orzechy wymieszać wszystko razem,piec w tortownicy.SMACZNEGO
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
- mama Krzysia
- Forumowicz
- Posty: 121
- Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
- Lokalizacja: Wschowa
to chyba nie tyle orzechy, co całkiem spora ilość jaj i proszku do pieczeniazofia pisze:Nie wiedziałam, że zmielone orzechy mają takie właściwości
ja generalnie jestem zdumiona każdym udanym wypiekiem b/g - chyba dlatego, że zawsze (zanim coś piekłam) wydawało mi się, że kwestia rośnięcia i udanego wypieku to mąka pszenna. a tu niespodzianka - wcale nie! da się i z gryczanej, i kukurydzianej, i jaglanej, i z orzechowej też się da całkiem ładnie upiec
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Tak jaj jest duuuużo
Teściowa jedząc właśnie ten placek wspominała, że jej babcia zamiast mąki używała zmielonych orzechów Stare sposoby są zawsze dobre
Ja też uważałam, dopóki nie dowiedziałam się o mojej celiakii, że mąka pszenna to "świętość". Nigdy prędzej nie używałam innych mąk..
A teraz np.chleb jem tylko gryczany - tak mi smakuje!
Teściowa jedząc właśnie ten placek wspominała, że jej babcia zamiast mąki używała zmielonych orzechów Stare sposoby są zawsze dobre
Ja też uważałam, dopóki nie dowiedziałam się o mojej celiakii, że mąka pszenna to "świętość". Nigdy prędzej nie używałam innych mąk..
A teraz np.chleb jem tylko gryczany - tak mi smakuje!