orzechowiec bez mąki-szybki i prosty w wykonaniu

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

orzechowiec bez mąki-szybki i prosty w wykonaniu

Post autor: mama Krzysia »

Przepis dostałam od mojej pani gastrolog
30-40dkg orzechów włoskich zmielić
6-8 jaj
1 szklanka cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie;
jajka całe zmiksować z cukrem+proszek na końcu zmielone orzechy wymieszać wszystko razem,piec w tortownicy.SMACZNEGO :)
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

W jakiej temperaturze piec ?
Awatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Post autor: mama Krzysia »

najpiew ustawiam na 150 st,a po około pół godz przekręcam na 180 czas pieczenia tak do godz.czasu ;)
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
anutek69
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 12 lut, 2012 21:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anutek69 »

Hm, właśnie próbuję to zrobić... oby nie wyszła mi słodka jajecznica z orzechami :D jakieś mam takie wrażenie, bo mąkinie widzę w przepisie ;) Cóż,do dzieła! :)
Dieta BG od 09.02.2012r.
Obrazek
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

anutek69 pisze:mąki nie widzę w przepisie
masz mąkę - orzechową. w tym rzecz :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
anutek69
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 12 lut, 2012 21:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anutek69 »

No dobra :) , orzechy potraktowałam młotkiem i powiem, że wyszło nawet zjadliwe :D
Dieta BG od 09.02.2012r.
Obrazek
Awatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: pt 09 gru, 2011 13:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Post autor: zofia »

Wyszło pyszne :) :) Wyrośnięte jak na mące :)
Nie wiedziałam, że zmielone orzechy mają takie właściwości :oops:
Następnym razem przekroję i przełożę bitą śmietaną :D :D
Obrazek
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

zofia pisze:Nie wiedziałam, że zmielone orzechy mają takie właściwości :oops:
to chyba nie tyle orzechy, co całkiem spora ilość jaj i proszku do pieczenia :)

ja generalnie jestem zdumiona każdym udanym wypiekiem b/g - chyba dlatego, że zawsze (zanim coś piekłam) wydawało mi się, że kwestia rośnięcia i udanego wypieku to mąka pszenna. a tu niespodzianka - wcale nie! da się i z gryczanej, i kukurydzianej, i jaglanej, i z orzechowej też się da całkiem ładnie upiec :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: pt 09 gru, 2011 13:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Post autor: zofia »

Tak jaj jest duuuużo :)
Teściowa jedząc właśnie ten placek wspominała, że jej babcia zamiast mąki używała zmielonych orzechów :) Stare sposoby są zawsze dobre :)

Ja też uważałam, dopóki nie dowiedziałam się o mojej celiakii, że mąka pszenna to "świętość". Nigdy prędzej nie używałam innych mąk.. :(

A teraz np.chleb jem tylko gryczany - tak mi smakuje! :D :D
Obrazek
Klavdija
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pt 08 lis, 2013 14:47
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Klavdija »

jutro spórbuje najpierw ubić białka, potem dodać żółtka, a na końcu składniki suche. może ciasto będzie jeszcze puszystsze :)
ODPOWIEDZ