racuchy

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

racuchy

Post autor: agadenver »

składniki:
3 DAG DROZDŻY rozpuścić z ŁYŻECZKĄ CUKRU, ODROBINĄ CIEPŁEGO MLEKA i MĄKI NA CIASTO BG DROŹDZOWE.
MĄKĘ (ok 1/2 szkl) wymieszać z rozczynem, dodać mleka, śmietany, lub jogurtu naturalnego i 2 jajkami. wymieszać dokładnie, aby było gęstrze ciasto niz na naleśniki.
Dodać co się chce do ciasta.
Smazyć na maśle lub oleju. Podawać z cukrem pudrem lub same.
madlejn17
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 gru, 2010 16:38
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: madlejn17 »

Witam
Ja uwielbiam racuchy jablkowo bananowe

Składniki dodaję zawsze na "oko".
Jajko szczypta sody i soli, dodajemy do tego serek homogenizowany (lub mleko/jogurt naturalny) kilka kropel olejku waniliowego lub smietankowego.
Mieszany.
Dodajemy ok pół szkl mąki kukurydzianej i pół szkl mąki bezglutenowej.
Ciasto musi8 mieć konsystencje gęstej smietany
Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w kostke i banana.
Smażymy na oleju
PYCHA!!!!!!
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 137
Rejestracja: śr 21 sty, 2004 20:03
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: mamimo »

Ja robie na proszku do pieczenia. Nie lubimy drozdżowych.
Mąka, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, woda, cukier. Wszystko zmiksować na dość gęste ciasto, dołożyć jabłka (starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie paski), wymieszać i smażyć na gorącym oleju.
Oczywiści wszystkie produkty bezglutenowe.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
ODPOWIEDZ