Wisniowiec

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anilka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 50
Rejestracja: sob 26 kwie, 2008 08:33
Lokalizacja: Kutno

Wisniowiec

Post autor: anilka »

Wiśniowiec

Uwaga, wykonanie ciasta nie jest tak skomplikowane na jakie wygląda. Należy wcześniej przygotować różne składniki, ponieważ ciasto robi się etapami.
Przed wykonaniem ciasta i masy należy przygotować kompot z wiśni (najlepiej własnej roboty i drylowane). Wiśnie odsączyć na sitku, ale NIE WYLEWAĆ SOKU.
Przygotować też budyń śmietankowy (który zostanie później ugotowany na tym soku z wiśni).
Przygotowujemy też wcześniej „białą masę”.

Biała masa:
-1 żółtko
-małe masło roślinne w kubeczku
-1 szklanka cukru pudru
-1/2 litra mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki bezglutenowej

Z mleka odlać ½ szklanki i rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować i wlać rozprowadzoną mąkę i mieszać. Ostudzić. Dodać masło, żółtko, cukier i zmiksować. Teraz robimy ciasto.

Ciasto:
Składniki:
-1 1/3 szklanki koncentratu ciasta kruchego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-kostka masła

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać masło, mąkę i proszek. Na końcu dodać ubita pianę i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki koncentratu ciasta kruchego.
Wyłożyć na małą blachę najpierw masę ciemną, a na nią masę jasną. Piec około 30 minut.

Na gorące ciasto wykładamy wiśnie, a z pół litra kompotu (soku) gotujemy budyń. Tak powstała gorącą substancję (powstał coś jakby wiśniowy przezroczysty budyń hehe) wylewamy bezpośrednio na ciasto z wyłożonymi wiśniami.

Etap przedostatni!
Gotową białą masę wykładamy na ciasto z wiśniami i wiśniowym budyniem.

Etap ostatni: jemy z apetytem,

Ciasto smakuje świetnie. Najlepiej trzymać je w lodówce.

Smacznego!

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn 23 mar, 2009 18:45 przez anilka, łącznie zmieniany 1 raz.
na diecie od 25 kwietnia 2008

Obrazek
ODPOWIEDZ