Naleśniki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ciocia Pecia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
Lokalizacja: Częstochowa

Naleśniki

Post autor: Ciocia Pecia »

jak zrobic nalesniki z mixu glutenexu ale nie dajac mleka i jajek ?
bede bardzo wdzieczna :D
credo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 39
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 14:45
Lokalizacja: warszawka

Post autor: credo »

ja robię naleśniki z wodą i jajkami - może spróbuj przepiórczych daje się ich 2 razy więcej, a wogóle do bezglutenowych dodaję jedno jajo więcej niż w przpisie
Ciocia Pecia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: śr 22 wrz, 2004 15:11
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: Ciocia Pecia »

dzieki
zrobilam w koncu bez jajek wyszly calkiem , calkiem :wink:
Jasiek wcinal ze az milo :D
mój Ja¶ ( 3 latka) jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej :roll:
a Zuzia 7 latka jest zdrowa :D
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Naleśniki (bez glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak

Składniki:

- 2 jajka (lub 7 przepiórczych jajek)
- szklanka mąki bezglutenowej (mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej z dodatkiem mąki kukurydzianej)
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Składniki starannie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę, i odstaw na jedną-dwie godziny. Smaż po obu stronach na złoty kolor. Do smażenia pierwszego naleśnika nalej odrobinę tłuszczu na patelnię, następne można smażyć bez tłuszczu.
Obrazek
huilisti
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 124
Rejestracja: śr 06 cze, 2007 19:44
Lokalizacja: Poznań

Re: Naleśniki

Post autor: huilisti »

Ciocia Pecia pisze:jak zrobic nalesniki z mixu glutenexu ale nie dajac mleka i jajek ?
bede bardzo wdzieczna :D
Mąkę gryczaną zmieszać z wodą i smażyć, konsystencja ma być lekko lejąca, jest założony przrzeze mnie temat galettes- naleśniki z mąki gryczanej. Polecam :)
Owocówka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: sob 15 wrz, 2012 10:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Owocówka »

A jak ktoś nie może gryki (jak moje dziecko) i jajek i mleka to miesza się trzy albo cztery rodzaje mąk bezglutenowych (nie mixów) np. ryżowej, kukurydzianej, owsianej bezglutenowej, z kasztanów, sojowej - i skrobię np. tapiokę, skrobię kukurydzianą albo ziemniaczaną.
Z tym, że 1/3 tych mąk to ma być właśnie skrobia a reszta to mieszanka tych innych mąk. Można dodać cukier waniliowy i łyżkę siemienia lnianego mielonego (suchego) wtedy naleśniki będą bardziej "giętkie".
Smakują nieżle i wartość odżywczą mają chyba większą niż takie z mixu skrobiowego.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

I można ten mix mąk zalać gorącą wodą (dobrze mieszać!), albo letnią, ale potem pozwolić na długi odpoczynek, żeby ciasto się lepiej rozkleiło, a naleśniki dobrze smażyły :)

I te różne rodzaje mąk można dawać w różnej grubości, jedne miałkie, inne mniej, jedne lepiej oczyszczone, inne z niełuskanego ziarna.

Robiłam naleśniki z mieszanek z mąki (mielone w młynku żarnowym):
- z orzechów włoskich
- z migdałów
- z płatków owsianych / żytnich / jęczmiennych
- z kaszy niepalonej gryczanej
- z kaszy kukurydzianej
- z sorgo (dla ptaków :))
- z ryżu brązowego
- z kaszy jaglanej
- z kaszy jęczmiennej (mazurska)
- z wiórków kokosowych (te kupuję gotowe)
- z pestek słonecznika
- skrobii kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej (też kupuję gotowe)
- z dodatkiem błonnika bambusowego / jabłkowego (też kupuję)
- z dodatkiem siemienia lnianego (mielonego na świeżo w młynku żarnowym)

I jeszcze z pieczonej dyni Hokkaido, utłuczonej gotowanej ciecierzycy, surowych tartych ziemniaków, marchewki, batatów albo grubo startych warzyw typu cukinia, kabaczek, patison. To już nie są naleśniki, a bardziej placki, ale pasują do tematu :)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Madzia295
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 73
Rejestracja: ndz 10 sty, 2010 12:55
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: Madzia295 »

A dlaczego w przepisie jest kasza jęczmienna(mazurska)i płatki owsiane? To chyba jakaś pomyłka :zdziw:
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

Bo ja nie mam celiakii :)
Mam tylko czasową (?) nietolerancję glutenu, ale w badaniach p.ciał wszystko ok, kosmki ok, tylko objawy nietolerancji są... Prawdopodobnie kiedy moje Hashi się uspokoi, to i nietolerancje pokarmowe też miną... Mam taką głupawą nadzieję...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
ODPOWIEDZ