Tarta cytrynowa z bezą

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Tarta cytrynowa z bezą

Postprzez fellunia » So 20 cze, 2009 11:27

Składniki:
ciasto kruche bezglutenowe:
125g mąki bezglutenowej
60g masła lub margaryny
50g cukru
1 roztrzepane jajko
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżeczka gumy guar

krem cytrynowy:
80ml soku z cytryny (sok z 1-1,5 cytryny)
80ml wody
100g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z cytryny

beza:
2 białka
100g cukru
ewentualnie 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Ciasto kruche: wymieszać w mikserze na piasek lub posiekać dokładnie nożem mąkę, cukier, masło, sól i guar. Dodać jajko (nie całe, tyle ile będzie potrzeba, można też dodać samo białko) i zagnieść ciasto. Schłodzić i rozwałkować na około 2-3mm. Wyłożyć formę ciastem i włożyć do zamrażalnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (do przyrumienienia). Jak wystygnie to wyjąć z formy, albo nie, zależy jak kto lubi.

Krem cytrynowy: wrzucić wszystkie składniki do garnka, postawić na kuchni i zagęścić energicznie mieszając. Trzeba uważać aby się nie zwarzyło.

Beza: ubić pianę z białek z dodatkiem soku cytrynowego. Wrzucać po łyżce cukru i dalej ubijać, aż do końca cukru.

Na upieczony spód nałożyć krem cytrynowy i naszprycować bezę. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Potem można postawić na chwilę pod grilem lub opalić trochę palnikiem - ja tego nie zrobiłam i moje tarty wyglądają trochę blado, ale są tak pyszne, że jak sobie przypomniałam to już nie chciałam przedłużać sprawy.

Zdjęcie tarty: http://forum.celiakia.pl/album_page.php?pic_id=509

Uwagi:
Z tego przepisu wychodzą 4 małe tarty o średnicy 12cm lub jedna większa 24cm.

Zwykle robię ciasto kruche z mieszanej mąki, dodaję odrobinę ryżowej, kukurydzianej, mielonych migdałów i miksu lub skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej. Tym razem jednak użyłam nowej mąki, która pojawiła się niedawno w dziale spożywczym sklepu Marks&Spencer. Jest to mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej, tapioki, kukurydzianej i gryczanej. Nie zawiera żadnych chemicznych dodatków typu soda czy guar. Cena jest dość przystępna 7.90zł/kg. Opakowana jest tak jak tradycyjna mąka pszenna, w papierową torbę zawiniętą u góry. Po otworzeniu przeżyłam lekki szok bo ma kolor i konsystencję pszennej krupczatki :). Jeszcze się nie spotkałam z taką mąką bezglutenową. Jest zrobiona tylko z mąki naturalnie bezglutenowej, więc nadaje się też dla osób uczulonych na pszenicę.
Niestety te delikatesy M&S to rzadkość, w Warszawie są chyba tylko w Arkadii i w Złotych Balkonach. Co gorsza gadałam z ekspedientką, pytałam, czy ta mąka będzie się pojawiać częściej, czy to tylko jednorazowe zamówienie, ale powiedziała, że oni nie mają wpływu na to co przychodzi do delikatesów od dostawcy :(.

W każdym razie polecam i mam nadzieję, że jednak będą ją regularnie sprowadzać.
Avatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez djprinzesin » So 20 cze, 2009 20:08

włąsnie upieklamn i juz pół nie ma ;D
jest przepyszne! tylko dodalam trochę proszku do pieczenia, to mi spod podrósł ;)
djprinzesin
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pt 29 sie, 2008 16:05
Lokalizacja: Poznań

Postprzez fellunia » N 21 cze, 2009 12:16

Naprawdę dodałaś proszku? Ciekawe, nie spotkałam się z tym. Czy ciasto nie zrobiło się wtedy miękkie?
Ogólnie ciasto kruche to chyba największa porażka w diecie bg :(. Ile się trzeba nakombinować żeby się nie rozsypywało. Chyba mam na tym punkcie lekką obsesję :)
Avatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez djprinzesin » Wt 23 cze, 2009 21:18

przewaznie do kruchego dodaje proszku, nie robi się miękkie, ale trochę wyrasta i sie nie kruszy tak okropnie.
ale i tak zachowuje konsystencję kruchego ciasta.
spróbuj;)
djprinzesin
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): Pt 29 sie, 2008 16:05
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Barbara M » Pt 04 wrz, 2009 13:47

Ja też nie dodaję do tarty proszku do pieczenia ale bardzo mi sie ciasto kruszy. Nie wiem dlaczego? Może wiecie? <sciana>
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez fellunia » Wt 22 wrz, 2009 16:55

Barbaro, tak to już niestety jest, ciasto kruche bezglutenowe jest ekstremalnie kruche. Ja ostatnio robię tak, że używam mieszanki i mąki migdałowej pół na pół. Poza tym możesz dodać gumy guar, poeksperymentuj z nią.

Możesz użyć tych proporcji:

100g mąki bezglutenowej
100g mielonych migdałów
50g masła
80g cukru
1 jajko
szczypta soli
czubata łyżeczka gumy guar

Ciasto powinno mieć lepszą konsystencję.
Pozdrawiam!
Avatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Barbara M » Śr 23 wrz, 2009 13:08

A gdzie można dostać gumę guar?
Pozdrawiam
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Okalina » Śr 23 wrz, 2009 15:01

Ja zamawiałam przy okazji większych zakupów w Glutenexie, pewnie w sklepach ze zdrową żywnością można dostać lub zamówić.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 17:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » Cz 24 wrz, 2009 23:08

Glutenex ma w ofercie gumę guar ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 299
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Okalina » Pt 25 wrz, 2009 08:12

Tak :)
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 139
Dołączył(a): Pn 16 mar, 2009 17:13
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Katarzyna35 » Pt 25 wrz, 2009 13:37

Nie zwróciłam uwagi, w sumie rzadko tam zaglądam. dzięki :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 299
Dołączył(a): N 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Postprzez Anawa » N 27 wrz, 2009 17:52

fellunia pyszna jest ta tarta ja robiłam bez gumy guar. W Suwałkach mają w sprzedaży w orkiszu zdrowa żywność
Czas jest najlepszym nauczycielem,
ale nieczęsto ma dobrych uczniów.


Obrazek
Anawa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 38
Dołączył(a): Cz 13 mar, 2008 16:53
Lokalizacja: Suwałki

Postprzez olku » Pt 09 paź, 2009 21:31

cześć,

ja dopiero zaczynam eksperymentować z deserami - powiedzcie mi proszę, czy przez mąkę bezglutenową rozumiecie miks bezglutenowy np. glutenexu ?

i te migdały, czy trzeba je obrać ze skórki, czy mogą być takie naturalne ?
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): Śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez chypre » So 31 paź, 2009 14:38

migały do takiego ciasta http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=432 mielę migdały ze skórką w młynku do kawy, natomiast kiedy mają być ozdobą lub dodaję tylko trochę pokruszone - sparzam i obieram ze skórki
Obrazek
chypre
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 159
Dołączył(a): Śr 11 cze, 2008 09:44
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez -ania- » So 31 paź, 2009 15:10

olku, tak, ja przez mąkę bezglutenową rozumiem także mix bezglutenowy, ale są też mąki naturalnie bezglutenowe, jak np. gryczana, ryżowa, czy kukurydziana. Do wypieków najbezpieczniejsze są jednak mixy, które mają już w składzie "lepiszcza" typu guma guar. Wg mnie z samej mąki naturalnie bezglutenowej wypiek może się nie udać, nawet mimo dodania gumy guar.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Następna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości