Tarta cytrynowa z bezą

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez chypre » So 31 paź, 2009 15:18

mixy często zwierają sodę albo skrobię pszenną a nie każdy może, oj nie łatwe to nasze pichcenie ale trochę eksperymentów i zaczyna się udawać :)
chypre
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 159
Dołączył(a): Śr 11 cze, 2008 09:44
Lokalizacja: Warszawa

mix bezglutenowy

Postprzez fellunia » Cz 05 lis, 2009 20:55

Chypre,
masz całkowitą rację, ja właśnie dlatego nie używam miksów. Sama staram się mieszać różne rodzaje mąki, tak aby było jak najmniej czystej skrobi (szczególnie pszennej). Najczęściej używam mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej, czasem tapioki i skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Jeśli już stosuję gotową mieszankę to tę, o której pisałam w pierwszym poście, ze sklepu Marks & Spencer.
Co do gumy guar to jej nie lubię, używam raczej gumy ksantanowej, która niestety jest w Polsce ciężko dostępna. Widziałam kiedyś na allegro, można zobaczyć. Potrzeba jej dużo mniej i jakoś tak lepiej działa, warto poeksperymentować :)
Avatar użytkownika
fellunia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 03 cze, 2009 17:37
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez maska » Śr 24 kwi, 2013 19:28

To ciacho jest genialne. Dziś je upiekłam. Byłam zdziwiona, że tak szybko je zrobiłam. Zamiast bezy na schłodzonym kawałku ciasta położyłam łyżkę bitej śmietany. Idealne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Następnym razem podam z lodami śmietankowymi.
maska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 82
Dołączył(a): Śr 04 kwi, 2012 18:09
Lokalizacja: centrum

Re: Tarta cytrynowa z bezą

Postprzez dariarak » Cz 25 lut, 2016 21:06

Dzień dobry,
Ostatnio upiekłam ciasto orzechowiec z typowego przepisu glutenowego, jednak wymieniłam składniki na bezglutenowe. Smak miało niemalże taki sam, ale strasznie się kruszyło. Czy można coś dodać, aby ciasto było bardziej sprężyste, zbite? :)
dariarak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pn 04 sty, 2016 23:08

Poprzednia strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron