szukam przepisu na tort bezmleczy i bezglutenowy
Moderator: Moderatorzy
szukam przepisu na tort bezmleczy i bezglutenowy
zbliżają się urodziny mojej córki - czy znacie może przepis na tort bezmleczny i bezglutenowy? biszkopt bezglutenowy można kupić, ale może jakiś przepis na smaczniejszy, bo muszę go dać do przedszkola i chce by smakowało też innym smykom nie przyzwyczajonym do dietetycznych potraw.
Biszkopt jest bardzo prosty (i pyszny) Na średnią totrownicę:
4 jajka ( duże)
4 czubate łyżki cukru
2 łyżki skrobi pszennej b/ glutenowej
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżkę mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
Oddzielasz żółtka od białek , z białek ubijasz pianę, do sztywnej dajesz cukier , ubijasz mikserem , potem dajesz żółtka , ubijasz mikserem, jak się wszystko połączy dajesz mąki i proszek do pieczenia i dotowe dajesz do tortownicy i pieczesz w nagrzanym piekarniku.
Teraz krem
- butelka soku Kubuś mała ( lub innego tego rodzaju- jaki smak weźmiesz taki smak będzie kremu )
- budyń w proszku b/ glutenu
margaryna b/ mleczna
Gotujesz budyń na soku , studzisz, margarynę ucierasz do konsystencji kremu i dodajesz ugotowany i wystudzony budyń ( tak jak robi się z ze zwyczajnym kremem budyniowym tyle ,że nie dodaje się cukru - sok jest słodki )TERAZ TRZEBA POLIZAĆ KREM I OCENIĆ CO BRAKUJE, JA WTEDY DODAJĘ SOK Z CYTRYNY.
biszkopt rozcinasz nasączasz jakimś sokiem lub słodką herbatą, smarujesz kremem i dekorujesz jak lubisz. to ciasto jest naprawde bardzo dobre , moi je lubią
4 jajka ( duże)
4 czubate łyżki cukru
2 łyżki skrobi pszennej b/ glutenowej
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżkę mąki kukurydzianej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
Oddzielasz żółtka od białek , z białek ubijasz pianę, do sztywnej dajesz cukier , ubijasz mikserem , potem dajesz żółtka , ubijasz mikserem, jak się wszystko połączy dajesz mąki i proszek do pieczenia i dotowe dajesz do tortownicy i pieczesz w nagrzanym piekarniku.
Teraz krem
- butelka soku Kubuś mała ( lub innego tego rodzaju- jaki smak weźmiesz taki smak będzie kremu )
- budyń w proszku b/ glutenu
margaryna b/ mleczna
Gotujesz budyń na soku , studzisz, margarynę ucierasz do konsystencji kremu i dodajesz ugotowany i wystudzony budyń ( tak jak robi się z ze zwyczajnym kremem budyniowym tyle ,że nie dodaje się cukru - sok jest słodki )TERAZ TRZEBA POLIZAĆ KREM I OCENIĆ CO BRAKUJE, JA WTEDY DODAJĘ SOK Z CYTRYNY.
biszkopt rozcinasz nasączasz jakimś sokiem lub słodką herbatą, smarujesz kremem i dekorujesz jak lubisz. to ciasto jest naprawde bardzo dobre , moi je lubią
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 609
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
- Lokalizacja: Warszawa
Ja robie chyba jeszcze prostrzy:
4jaja
1szklanka cukru
1szklanka maki b/mlecznej Glutenex
4lyzki oleku
1lyzeczka proszku d.piecz.bezglutenowego
Bialka ubic na sztywno, powoli dosypywac cukier miksujac, pozniej zoltka i do tego maka i proszek, na koniec dodac olej i do tortownicy; piecznie ok40-50min. Zawsze wychodzi;
a masa...coz ja czesto nakladam owoce i zalewam galaretka i tez wyglada ciekawie i jest smaczny.
4jaja
1szklanka cukru
1szklanka maki b/mlecznej Glutenex
4lyzki oleku
1lyzeczka proszku d.piecz.bezglutenowego
Bialka ubic na sztywno, powoli dosypywac cukier miksujac, pozniej zoltka i do tego maka i proszek, na koniec dodac olej i do tortownicy; piecznie ok40-50min. Zawsze wychodzi;
a masa...coz ja czesto nakladam owoce i zalewam galaretka i tez wyglada ciekawie i jest smaczny.
Torcik dla alergika
dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa
Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej
Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni
Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje
Masa:
400 ml wody
4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
kleik ryżowy Nestle
pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).
Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.
dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa
Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej
Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni
Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje
Masa:
400 ml wody
4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
kleik ryżowy Nestle
pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).
Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu