przepyszny sernik-szybko i danio

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

paulinagu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 04 lis, 2009 15:44
Lokalizacja: Poznań

przepyszny sernik-szybko i danio

Post autor: paulinagu »

Ostatnio wypróbowałam nowy przepis na sernik. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko, lecz co najważniejsze jest przepyszny.

składniki (na 1 blachę):
1 serek śmietankowy philadelphia
1/2 litra śmietany (30%)
4 jajka
2 jogurty naturalne (lub 1naturalny i 1cytrynowy)
1szklanka cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej(maizena)
2 niepełne szklanki mleka

przepis:
Wszystko zmieszać mikserem w misce. Otrzymaną masę (masa ta jest bardzo luźna) przelać do blachy (bądź do naczynia żaroodpornego) i piec w 180stopniach przez 30-40min aż sernik nabierze złocistego koloru z wierzchu. W czasie pieczenia po 30 min można sprawdzić wykałaczką czy sernik już jest dobry.

uwagi:
podczas pieczenia sernik mocno rośnie natomiast po wyłożeniu z piekarnika opada-to normalne, najlepiej sernik ten smakuje po 1 dniu.

Smacznego !!!
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
Lokalizacja: Kuj -Pom

Post autor: edyta060878 »

hmmm... skoro piec to chyba też proszek do pieczenie? Tylko ile... ?? ;)
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

edyta060878 pisze:hmmm... skoro piec to chyba też proszek do pieczenie? Tylko ile... ?? ;)
Nie jestem autorką przepisu, więc nie chcę mówić za nią, ale generalnie nie wszystkie ciasta, mimo że pieczone, wymagają proszku albo drożdży.[/fade]
Obrazek
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Do sernika nie trzeba dodawać proszku do pieczenia.Też jest smaczny.
Mam przepis na sernik wiedeński i tam wyraźnie o tym pisze , że możesz dodać proszek, ale nie musisz.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Milonia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: śr 23 lip, 2008 22:45
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Milonia »

Cześć Krysiu,szkoda,że nie byłaś na warsztatach-dużo osób o Ciebie pytało!Pozdrawiam-Miłka Bagińska
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Milonia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: śr 23 lip, 2008 22:45
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Milonia »

Paulinagu,a jakiej pojemności serek i jogurty?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Zwykle dodaję odrobinę proszku do pieczenia.

Bez niego jeszcze nie próbowałem. :)
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
Lokalizacja: Kuj -Pom

Post autor: edyta060878 »

No ja jestem zupełną amatorką.... myślałam,że jak się piecze to wręcz trzeba proszku do pieczenia dodać....
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Jeszcze inny sernik

Post autor: Hesia »

Koniecznie muszę się z Wami podzielić jeszcze jednym przepisem ze starego forum na łatwy sernik palce lizać!
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej
18 dag margaryny
10 dag cukru + cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 mniej płaska :)
3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
Można dodać 2-3 łyżki mąki amarantusowej ale niekoniecznie.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyłożyć na blachę (najlepiej łyżką, bo jest rzadkie)
Na ciasto wyłożyć 1/2 puszki brzoskwiń pokrojonych w plastry.
Masa serowa:
1 kg sera
15-20 dag cukru
3 jaja (2 całe + 1 żółtko)
1 budyń waniliowy _ cukier waniliowy)
Sera nie mielić! Wszystko zagnieść ręką! Mają być grudki!
Wyłożyć masę na ciasto.
Na wierzch poukładać pozostałe 1/2 puszki pokrojonych w plastry brzoskwiń.
Polewa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag margaryny
20 dag cukru + 2 białka
Białka ubić. Dodać cukier i wiórki. Wlać gorącą margarynę.
Lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie.
Piec ok. 45 minut-1 godz. w temp. 180 stopni.
Przepis na ciasto wykorzystuję (podobnie jak autorka przepisu) również do szarlotki.
Daję wtedy zamiast sera ok. 1 kg tartych jabłek i piekę tak samo.
Wypróbujcie! Ciekawe czy będzie wam tak samo smakowało jak mnie i mojej rodzince?
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Zapomniałam dodać, że na Boże Narodzenie często wykorzystuję ten spód także pod masę makową i wychodzi pyszny a la makowczyk :) Nie umiem niestety piec prawdziwego makowca :(
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Ojej, aż mi ślina pociekła ... U mnie wszyscy w rodzinie są sernikożercami, więc upiekę na pewno :D
A wracając do makowca, przydałby się przepis na taki prawdziwy makowiec. Piekę różne ciasta, ale naprawdę smaczny,ślimakowaty, udany makowiec, to dla mnie zagadka <sciana>
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

a ja do sernika nie dodaje ani mąki ani proszku do pieczenia
i z każdym kolejnym wypiekiem sernik wychodzi coraz lepszy :)

70 dag sera białego (najzwyklejszy biały ser - sam go miele 2 krotnie)
1 budyń śmietankowy
6 jaj
20 dag masła
30 dag cukru
troche cukru waniliowego (takiego własnej roboty)

masło uciera się z cukrem, pozniej dodaje stopniowo żółtka,
poźniej stopniowo dodaje ser, na koniec budyń

osobno ubijam piane z 5 białek

mieszam delikatnie wszystko razem i wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

pieke ok 1,5 h w 200 C

palce lizac :)
paulinagu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: śr 04 lis, 2009 15:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: paulinagu »

Przepraszam dziewczyny ze dopiero teraz odpisuje ale ostatnio nie wchodzilam na forum.
A więc :
-do sernika nie potrzeba dodawać proszku do pieczenia mimo to sernik ładnie urośnie
-jogurty naturalne male kubeczki ok.200g
-serek philadelphia 125g
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: olku »

grawoj pisze:a ja do sernika nie dodaje ani mąki ani proszku do pieczenia
i z każdym kolejnym wypiekiem sernik wychodzi coraz lepszy
chciałam tylko dyskretnie zauważyć, że budyń to nic innego jak mąka właśnie.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jeszcze inny sernik

Post autor: monisiak81 »

Hesia pisze:Koniecznie muszę się z Wami podzielić jeszcze jednym przepisem ze starego forum na łatwy sernik palce lizać!
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej
18 dag margaryny
10 dag cukru + cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 mniej płaska :)
3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
Można dodać 2-3 łyżki mąki amarantusowej ale niekoniecznie.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyłożyć na blachę (najlepiej łyżką, bo jest rzadkie)
Na ciasto wyłożyć 1/2 puszki brzoskwiń pokrojonych w plastry.
Masa serowa:
1 kg sera
15-20 dag cukru
3 jaja (2 całe + 1 żółtko)
1 budyń waniliowy _ cukier waniliowy)
Sera nie mielić! Wszystko zagnieść ręką! Mają być grudki!
Wyłożyć masę na ciasto.
Na wierzch poukładać pozostałe 1/2 puszki pokrojonych w plastry brzoskwiń.
Polewa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag margaryny
20 dag cukru + 2 białka
Białka ubić. Dodać cukier i wiórki. Wlać gorącą margarynę.
Lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie.
Piec ok. 45 minut-1 godz. w temp. 180 stopni.
Przepis na ciasto wykorzystuję (podobnie jak autorka przepisu) również do szarlotki.
Daję wtedy zamiast sera ok. 1 kg tartych jabłek i piekę tak samo.
Wypróbujcie! Ciekawe czy będzie wam tak samo smakowało jak mnie i mojej rodzince?
Zrobiłam z tego przepisu jabłecznik :) mhmhmhmmhmhhm faktycznie palce lizać :) dziękuję Ci za ten przepis.
Za 1 razem jak zrobiłam to w mniejszej kwadratowej blaszce był,mhm dziwne (bo to kruche) puszysty i rozpływał się w ustach (może dlatego że zrobiłam przekładanie ciasto-jabłka-ciasto i dopiero polewa), wczoraj natomiast zrobiłam zgodnie z przepisem i dużą blaszkę (1kg jabłek już po obraniu) również wyszedł pyszny, polewa kokosowa jest chrupiąca, (ja musiałam po jakiś 25 min. przykryć ciasto papierem bo by się zjarał :) ) ale również jest przeprze pyszny więc kolejny sprawdzony przepis do mojego zeszytu skarbów :) POLECAM i pozdrawiam
ODPOWIEDZ