przepyszny sernik-szybko i danio
Moderator: Moderatorzy
przepyszny sernik-szybko i danio
Ostatnio wypróbowałam nowy przepis na sernik. Przygotowuje się go bardzo prosto i szybko, lecz co najważniejsze jest przepyszny.
składniki (na 1 blachę):
1 serek śmietankowy philadelphia
1/2 litra śmietany (30%)
4 jajka
2 jogurty naturalne (lub 1naturalny i 1cytrynowy)
1szklanka cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej(maizena)
2 niepełne szklanki mleka
przepis:
Wszystko zmieszać mikserem w misce. Otrzymaną masę (masa ta jest bardzo luźna) przelać do blachy (bądź do naczynia żaroodpornego) i piec w 180stopniach przez 30-40min aż sernik nabierze złocistego koloru z wierzchu. W czasie pieczenia po 30 min można sprawdzić wykałaczką czy sernik już jest dobry.
uwagi:
podczas pieczenia sernik mocno rośnie natomiast po wyłożeniu z piekarnika opada-to normalne, najlepiej sernik ten smakuje po 1 dniu.
Smacznego !!!
składniki (na 1 blachę):
1 serek śmietankowy philadelphia
1/2 litra śmietany (30%)
4 jajka
2 jogurty naturalne (lub 1naturalny i 1cytrynowy)
1szklanka cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej(maizena)
2 niepełne szklanki mleka
przepis:
Wszystko zmieszać mikserem w misce. Otrzymaną masę (masa ta jest bardzo luźna) przelać do blachy (bądź do naczynia żaroodpornego) i piec w 180stopniach przez 30-40min aż sernik nabierze złocistego koloru z wierzchu. W czasie pieczenia po 30 min można sprawdzić wykałaczką czy sernik już jest dobry.
uwagi:
podczas pieczenia sernik mocno rośnie natomiast po wyłożeniu z piekarnika opada-to normalne, najlepiej sernik ten smakuje po 1 dniu.
Smacznego !!!
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: pt 09 paź, 2009 11:32
- Lokalizacja: Kuj -Pom
Jeszcze inny sernik
Koniecznie muszę się z Wami podzielić jeszcze jednym przepisem ze starego forum na łatwy sernik palce lizać!
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej
18 dag margaryny
10 dag cukru + cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 mniej płaska
3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
Można dodać 2-3 łyżki mąki amarantusowej ale niekoniecznie.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyłożyć na blachę (najlepiej łyżką, bo jest rzadkie)
Na ciasto wyłożyć 1/2 puszki brzoskwiń pokrojonych w plastry.
Masa serowa:
1 kg sera
15-20 dag cukru
3 jaja (2 całe + 1 żółtko)
1 budyń waniliowy _ cukier waniliowy)
Sera nie mielić! Wszystko zagnieść ręką! Mają być grudki!
Wyłożyć masę na ciasto.
Na wierzch poukładać pozostałe 1/2 puszki pokrojonych w plastry brzoskwiń.
Polewa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag margaryny
20 dag cukru + 2 białka
Białka ubić. Dodać cukier i wiórki. Wlać gorącą margarynę.
Lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie.
Piec ok. 45 minut-1 godz. w temp. 180 stopni.
Przepis na ciasto wykorzystuję (podobnie jak autorka przepisu) również do szarlotki.
Daję wtedy zamiast sera ok. 1 kg tartych jabłek i piekę tak samo.
Wypróbujcie! Ciekawe czy będzie wam tak samo smakowało jak mnie i mojej rodzince?
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej
18 dag margaryny
10 dag cukru + cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 mniej płaska
3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
Można dodać 2-3 łyżki mąki amarantusowej ale niekoniecznie.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyłożyć na blachę (najlepiej łyżką, bo jest rzadkie)
Na ciasto wyłożyć 1/2 puszki brzoskwiń pokrojonych w plastry.
Masa serowa:
1 kg sera
15-20 dag cukru
3 jaja (2 całe + 1 żółtko)
1 budyń waniliowy _ cukier waniliowy)
Sera nie mielić! Wszystko zagnieść ręką! Mają być grudki!
Wyłożyć masę na ciasto.
Na wierzch poukładać pozostałe 1/2 puszki pokrojonych w plastry brzoskwiń.
Polewa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag margaryny
20 dag cukru + 2 białka
Białka ubić. Dodać cukier i wiórki. Wlać gorącą margarynę.
Lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie.
Piec ok. 45 minut-1 godz. w temp. 180 stopni.
Przepis na ciasto wykorzystuję (podobnie jak autorka przepisu) również do szarlotki.
Daję wtedy zamiast sera ok. 1 kg tartych jabłek i piekę tak samo.
Wypróbujcie! Ciekawe czy będzie wam tak samo smakowało jak mnie i mojej rodzince?
Ojej, aż mi ślina pociekła ... U mnie wszyscy w rodzinie są sernikożercami, więc upiekę na pewno
A wracając do makowca, przydałby się przepis na taki prawdziwy makowiec. Piekę różne ciasta, ale naprawdę smaczny,ślimakowaty, udany makowiec, to dla mnie zagadka
A wracając do makowca, przydałby się przepis na taki prawdziwy makowiec. Piekę różne ciasta, ale naprawdę smaczny,ślimakowaty, udany makowiec, to dla mnie zagadka
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
a ja do sernika nie dodaje ani mąki ani proszku do pieczenia
i z każdym kolejnym wypiekiem sernik wychodzi coraz lepszy
70 dag sera białego (najzwyklejszy biały ser - sam go miele 2 krotnie)
1 budyń śmietankowy
6 jaj
20 dag masła
30 dag cukru
troche cukru waniliowego (takiego własnej roboty)
masło uciera się z cukrem, pozniej dodaje stopniowo żółtka,
poźniej stopniowo dodaje ser, na koniec budyń
osobno ubijam piane z 5 białek
mieszam delikatnie wszystko razem i wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieke ok 1,5 h w 200 C
palce lizac
i z każdym kolejnym wypiekiem sernik wychodzi coraz lepszy
70 dag sera białego (najzwyklejszy biały ser - sam go miele 2 krotnie)
1 budyń śmietankowy
6 jaj
20 dag masła
30 dag cukru
troche cukru waniliowego (takiego własnej roboty)
masło uciera się z cukrem, pozniej dodaje stopniowo żółtka,
poźniej stopniowo dodaje ser, na koniec budyń
osobno ubijam piane z 5 białek
mieszam delikatnie wszystko razem i wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieke ok 1,5 h w 200 C
palce lizac
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 277
- Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Jeszcze inny sernik
Zrobiłam z tego przepisu jabłecznik mhmhmhmmhmhhm faktycznie palce lizać dziękuję Ci za ten przepis.Hesia pisze:Koniecznie muszę się z Wami podzielić jeszcze jednym przepisem ze starego forum na łatwy sernik palce lizać!
Ciasto:
30 dag mąki bezglutenowej
18 dag margaryny
10 dag cukru + cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 mniej płaska
3 jajka (2 całe + 1 żółtko)
Można dodać 2-3 łyżki mąki amarantusowej ale niekoniecznie.
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto wyłożyć na blachę (najlepiej łyżką, bo jest rzadkie)
Na ciasto wyłożyć 1/2 puszki brzoskwiń pokrojonych w plastry.
Masa serowa:
1 kg sera
15-20 dag cukru
3 jaja (2 całe + 1 żółtko)
1 budyń waniliowy _ cukier waniliowy)
Sera nie mielić! Wszystko zagnieść ręką! Mają być grudki!
Wyłożyć masę na ciasto.
Na wierzch poukładać pozostałe 1/2 puszki pokrojonych w plastry brzoskwiń.
Polewa kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag margaryny
20 dag cukru + 2 białka
Białka ubić. Dodać cukier i wiórki. Wlać gorącą margarynę.
Lekko wymieszać i wylać na brzoskwinie.
Piec ok. 45 minut-1 godz. w temp. 180 stopni.
Przepis na ciasto wykorzystuję (podobnie jak autorka przepisu) również do szarlotki.
Daję wtedy zamiast sera ok. 1 kg tartych jabłek i piekę tak samo.
Wypróbujcie! Ciekawe czy będzie wam tak samo smakowało jak mnie i mojej rodzince?
Za 1 razem jak zrobiłam to w mniejszej kwadratowej blaszce był,mhm dziwne (bo to kruche) puszysty i rozpływał się w ustach (może dlatego że zrobiłam przekładanie ciasto-jabłka-ciasto i dopiero polewa), wczoraj natomiast zrobiłam zgodnie z przepisem i dużą blaszkę (1kg jabłek już po obraniu) również wyszedł pyszny, polewa kokosowa jest chrupiąca, (ja musiałam po jakiś 25 min. przykryć ciasto papierem bo by się zjarał ) ale również jest przeprze pyszny więc kolejny sprawdzony przepis do mojego zeszytu skarbów POLECAM i pozdrawiam