szarlotka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

szarlotka

Postprzez agastaga » Śr 13 paź, 2004 12:50

SZARLOTKA
3/4 kg mąki ( glutenex + odrobinę kukurydzianej)
2 całe jajka i 1 żółtko
kostka margaryny (mleczna lub bezmleczna)
proszek do pieczenia (około 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego)
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Stopniowo dodać mąki i wyrabiać tak, aby ciasto nie lepiło się zbytnio do dłoni. Powinno być lekko twardawe. Na 15 minut do zamrażarki Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto (można poskubać na kawałki i tak pokryć całą blaszkę). Wyłożyć usmażone jabłka z cukrem i cynamonem (powidła, śliwki). Na to albo kruszonka z pozostałego ciasta, albo znowu urywać kawałki i kłaść na nadzieniu aż zakryje się cały wierzch. Piec w 180st. aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczone i zimne posypać cukrem pudrem.

Można też ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dać to ciemne ciasto np. na spód.
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 130
Dołączył(a): So 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Postprzez ruda » Pn 02 mar, 2009 18:45

Pycha, upieklam i zaraz zjadlam. Polecam wszystkim :)
ruda
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 24 lut, 2009 21:55
Lokalizacja: Kołobrzeg

Postprzez Barbara M » Śr 26 sie, 2009 15:17

Zrobię to ciasto na sobote. Mam małą imprezkę więc będę działać :oops:
Trzymajcie kciuki :053:
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Barbara M » Pt 04 wrz, 2009 12:29

Proszę o radę,
Zrobiłam tę szarlotką i rzeczywiście była pyszna ale strasznie krucha. Do mojego ciasta nie dodalałam glutenexu (nie miałam w domu). Dodałam za to po szklance mąki kukurydzianej, ziemniaczanej oraz z aramantusa. Czego powinnam dodać by nie była zbyt krucha? :okulary2:
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez -ania- » Pt 04 wrz, 2009 13:51

Barbara M, myślę, że guma guar mogłaby pomóc scalić ciasto. Ja nigdy nie piekę wyłącznie z czystych mąk (kukurydzianej, gryczanej czy innej), zawsze mieszam z jakimś mixem bezglutenowym i zawsze ciasto trzyma się kupy;). Mixy bezglutenowe zawierają gumę guar i dzięki temu ciasto się nie kruszy. Najlepiej (jak wynika z moch doświadczeń piekarniczo - cukierniczych, zwłaszcza dotyczących ciasta kruchego) mieszać w ten sposób, że mixu jest choć trochę więcej niż połowa wszystkich mąk, a resztę już mieszam "na oko", zwykle gryczana, ryżowa i kukurydziana. Kukurydzianej jednak zawszej najmniej, bo to chyba ona głównie odpowiada za kruchość ciasta. Przy takich proporcjach guma guar nie jest potrzebna.
Biszkopt natomiast wyłącznie z mąki ziemniaczanej wychodzi bardzo dobrze, tzn. nie kruszy się, choć jest bardziej twardy i zwarty niż z mixu. Biszkoptów z mąki ziemniaczanej używam nachętniej jako spodów do innych ciast, np. z owocami i galaretką, albo jako bazy do przekładańca karmelowo-śmietanowego.
Ostatnio edytowano Pt 04 wrz, 2009 13:53 przez -ania-, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez Barbara M » Pt 04 wrz, 2009 14:29

Dzięki za porady, na pewno skorzystam z nich. :>
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 101
Dołączył(a): Wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Postprzez ruda52 » So 05 wrz, 2009 18:27

Ja z kolei biszkopt piekę z 3/4 szklanki mixu i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Przekładam kremami lub piekę z ćwiartkami jabłek. Dodaję jednak 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bg. Wychodzi rewelacyjnie. :)
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 278
Dołączył(a): So 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez Agniesia » Wt 16 mar, 2010 22:33

Szarlotka
Forma o średnicy 28 cm

2 szklanki koncentratu bezglutenowego
(ja dałam 1,5 szkl. koncentratu + 0,5 szkl. mąki kukurydzianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanka cukru pudru
1 kostka masła (kostka = 250 g)
3 dużych żółtek
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany


8 kwaskowatych jabłek (ja miałam boscoop)
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

masło i bułka tarta do formy

Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia. Cukier puder utrzeć z żółtkami. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinkę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tatce o grubych oczkach. Dodać cynamon i cukier, dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenie wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Na spód zetrzeć jedna część ciasta na tarce o grubych oczkach. Podpiec ok. 10 min w nagrzanym do 180oC piekarniku. Ciasto przed wyłożeniem jabłek posypać bułką tarta (wchłonie nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć jabłka i delikatnie docisnąć. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Piec ok. 60 min w nagrzanym do 180oC piekarniku.

Podawać lekko ciepłą najlepiej z lodami i bitą śmietaną :P
Smacznego

Zdjęcie
Ostatnio edytowano Wt 16 mar, 2010 22:50 przez Agniesia, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Polonka » Pt 19 mar, 2010 18:13

Moja Szarlotka

Szarlotkę robię z tych samych składników co Agniesia:) Jednak moje jabłka kroję w talarki na do nich dodaję rodzynki i wykorzystuję białka ubijam je z cukrem wykładam na jabłka a na to jeszcze kruszonkę (margaryna+mąka+cukier+cukier waniliowy)
Piekę 1 godz. w 180 st. Ciasta nie podpiekam a starcza go na dużą prostokątną blachę.
Przepis mojej mamy zmieniłam tylko mąkę na bg i wychodzi rewelacyjnie.
Polonka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): N 21 wrz, 2008 19:51
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez magdadido » Pn 12 kwi, 2010 20:53

Agniesia,
Lepszej szarlotki nie jadłam w życiu- nawet tej glutenowej. ciesze sie bardzo bo na diecie jestem dopiero od niecalego roku i na szczescie takie wspaniale smaki odkrywam.
magdadido
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): N 31 sty, 2010 22:33
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Agniesia » Śr 14 kwi, 2010 21:27

:D przyznaje bez bicia, że glutenowa też mi nigdy taka pyszna nie wyszła :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gosia888 » Śr 15 wrz, 2010 10:22

i ja zrobiłam szarlotkę Agniesi. Wyszła przeeeeeeeeeeeeeepyszna. Taka prawdziwa szarlotka jak za dawnych glutenowych czasów.
Tylko że ja nie mogłam ciasta zetrzeć na tarce było za lepiące, ale to może dlatego że masła - Ramy dałam na oko bo miałam kilogramowe opakowanie i zaczęte więc może za dużo dałam. Jabłek dałam 5 a nie 8. Poszła momentalnie chyba w weekend znowu zrobię. Aha nie dodawałam też mąki kukurydzianej.
Obrazek
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez peligrosa » Cz 21 kwi, 2011 09:09

Podzielę się swoim przepisem. Znalazłam w sieci przepis na bardzo szybką szarlotkę bez jaj i mleka, jednak na kaszce mannej i mące pszennej. Mąkę dałam bg a zamist kaszki mannej kaszkę ryżową. Nie licząc tego, że nie ma jaj, robi się ją bardzo szybko i nie trzeba nic ubijać ani kręcić :053:

SZARLOTKA BEZ JAJ I MLEKA NA KASZCE RYŻOWEJ

3 szklanki utartych jabłek (im bardziej słodkie tym mniej dodajemy cukru)
3/4 szklanki cukru najlepiej brązowego (w oryginale była szklanka, ale wszyłoby okropnie słodkie, ja na drugi raz dam tylko pół szkalnki) lub cukru pudru (cukier nie roztopi się w piekarniku całkowicie, choć nie przeszkadza to w konsumpcji ;)
1 szkl mąki bg (ja dałam kukurydzianą i sojową)
1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej
kostka margaryny
szczypta soli
cynamon (ja dałam 3 łyżeczki)
1 szkl kleiku ryżowego (z Nestle jest z cukrem, więc tym bardziej lepiej dać mnie cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można dać sodę)
ewent. łyżeczka gumy ksantanowej

Sypkie składniki wymieszać. Blachę wysmarować margaryną lub oliwą, najlepiej wyłożyć też papierem. Na spód kładziemy szklankę jabłek, na to niecała szkl sypkich produktów, na to pokrojone płatki margaryny porozrzucane tu i ówdzie ;) na to znów jabłka, sypki mix, margaryna i na to kolejna warstawa- powinny być 3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 45-50 min. Najlepsza jest na drugi dzień, robi się bardziej zbita.
Mi i domownikom bardzo smakowała. Dobra alternatywa dla tych, którzy nie mogą użyć jaj.
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...

It's got to be perfect...
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 21 gru, 2010 00:03
Lokalizacja: Jn

Postprzez agadenver » So 14 kwi, 2012 08:38

A oto wersja szarlotki jeszcze inna:
szkl. mąki + 3/4 łyżeczki proszku zagniatam z 1/2 szkl cukru, jajko, 3 łyżki margaryny lub śmietany wiejskiej, ew. trochę śmietany jak ciasto za rzadkie. Dzielę na 2 części.
Połowę ciasta do małej tortownicy na to jabłka, druga połowa - np pokruszona lub starta na tarce.
Piekę ok. 30 min, temp 160 st
Avatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 161
Dołączył(a): Pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: szarlotka

Postprzez Anja » N 23 lis, 2014 16:30

Nasza szarlotka
2 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki bezglutenowej mix
1 szkl cukru pudru
1 margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja całe + 2 żółtka
Zagniatamy szybko ciasto. Rozgniatamy na 2 płaskie placki i do zamrażarki na trochę.
Potem na to mus ( u nas dynia z jabłkiem)
180 st 1 godzina. Można podkręcić na trochę do 200 stopni.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Następna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron