szarlotka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: szarlotka

Postprzez Leeloo » N 23 lis, 2014 22:05

nie miałabym serca pokroić! cudo!
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Postprzez wicherek1989 » So 29 lis, 2014 20:09

BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

SKŁADNIKI:
‒ 260 g masła
‒ 2 budynie bez glutenu
‒ 200 g mąki ryżowej/owsianej
‒ 200 g mąki gryczanej
‒ 100 g mąki kukurydzianej
‒ szczypta soli
‒ 3 jajka
‒ pół szklanki cukru
‒ 10 jabłek
‒ 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:
Lekko miękkie masło (250 g) pokrój w kostkę i wymieszaj z połową szklanki cukru. Dodaj do masła jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę oraz jedno opakowanie budyniu, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę podziel na dwie równe kulki. Kulki z ciasta owiń folią spożywczą, a następnie włóż na 40 min do lodówki.
Jabłka obierz ze skóry oraz pokrój w średniej grubości plasterki. Rozgrzej patelnię oraz rozpuść jedną łyżkę masła (10 g) i dodaj 1 łyżkę cukru. Po chwili dodaj jabłka. Zmniejsz ogień i przykryj, doglądaj co jakiś czas czy owoce nie przywierają. Duś jabłka 15 minut, jeśli przywierają dodaj trochę wody. Pod koniec duszenia dodaj cynamon oraz budyń.
Kulki ciasta rozwałkuj na cienki placek o średnicy 25 cm, jednym plackiem wypełnij spód i boki tortownicy, który wcześniej nasmaruj masłem (może być forma to tart) – Pamiętaj ciasto może nie być super sprężyste i trzeba będzie je wklepać ręcznie!
Przed włożeniem jabłek, nakłuj ciasto widelcem. Następnie ułóż jabłka.
Drugi rozwałkowany placek pokrój na paski szerokości 2cm. Poukładaj je na wierzchu by tworzyły kratę. Ciasto piecz 45 minut w 180 stopniach.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Postprzez Anja » So 29 lis, 2014 21:04

:burger:
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: szarlotka

Postprzez Leeloo » So 29 lis, 2014 21:06

dawno nie widziałam takiego food-porna :galy: :pig:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Postprzez wicherek1989 » N 30 lis, 2014 21:50

Leeloo napisał(a):dawno nie widziałam takiego food-porna :galy: :pig:
Czyli że co z czymś zbereźnym Ci się kojarzy? :P bo ja nie wiem o co chodzi aż popatrzyłam się na te zdjęcia znów <:>>

edit. google pomogło, cóż zmysłowo wyszła na zdjęciu szarlotka hehe
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Postprzez Leeloo » N 30 lis, 2014 22:06

wiesz, taki kop przyjemności dla oczu :sylwester:

polecam:
https://www.facebook.com/EpicFoodPorn?fref=ts
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Postprzez wicherek1989 » N 30 lis, 2014 22:09

Cieszę się, uważaj bo dopiero zaczynam ze zdjęciami jedzenia :D masz pstrąga i pieczone warzywa z piątku
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Postprzez wicherek1989 » N 30 lis, 2014 22:11

Bg ciasto czekoladowe bita śmietana i dżem wiśniowy :) :mikolaj:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: szarlotka

Postprzez kasiqqq » Cz 18 cze, 2015 07:40

Pyszna szarlotka, sprawdzony przepis, chyba niedługo będzie to tradycja w moim domu ;) lepsza od glutenowej - z mieszaki mąki ziemniaczanej, ryżowej oraz tapioki.
http://malewypieki.pl/szarlotka/
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: szarlotka

Postprzez pleomorfa » Pn 25 sty, 2016 13:59

W większości hipermarketów (na pewno w Auchan i Carrefour) i w internecie :).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3778
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Postprzez Leeloo » Pn 25 sty, 2016 16:46

Marzeno, na przyszłość, w górnym prawym rogu masz wyszukiwarkę - wpisujesz szukane słowo/zagadnienie i wyswietlaja się wątki gdzie je poruszano. Tam możesz pytać i pisać na dany temat. Bądź w razie braku wzmianki założyć nowy wątek, inaczej robi się zbędny bałagan.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: szarlotka

Postprzez bunkowa » N 31 sty, 2016 23:12

Obrazek
Szarlotka na kruchym cieście
5 jajek
margaryna zwykła
3 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę mieszałam na oko: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana, z amarantusa, skrobia kukurydziana i z tapioki.
Ciasto kruche najlepiej siekać ale ja z lenistwa zagniotłam krótko. Wszystko co ww. ale bez białek. Zagniecione odstawić na pół godziny do lodówki.
Jabłka najlepsze są twarde, kwaśne. Pokroić w cienkie plasterki, ewentualnie dosłodzić, jak jabłka są słodkie to można dodać sok z cytryny. Dosypać cynamonu.
3/4 ciasta wyłożyć na spód blachy, na to jabłka, potem ubitą pianę z białek (białka na sztywno + 0,5 szkl cukru pudru. Jak się cukier rozpuści dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej). Na wierzch rozkruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180st.
bunkowa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): N 18 sty, 2015 22:04

Poprzednia strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości