MUFFINKI POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWE
100 g miekkiej margaryny/masła
225 g cukru
2 duże jaja
150 ml naturalnego jogurtu
5 łyżek soku pomarańczowego
275 g maki (ja daję pierogowo-makaronowo-naleśnikowe z Bezglutenu)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
175 g czekolady pokrojonej na kawałeczki
skorka starta z 1 pomarańczy
1. margarynę utrzeć w misce z cukrem na puszysta masę, wbić jaja. wlać jogurt i sok, wymieszać na gładką masę
2. do masy przesiać make i sodę oczyszczona, starannie wymieszać
3. wsypać pokrojona czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać
4. wlać do foremek i piec ok 20 - 25 min w temp 190 stopni
Ja robię z połowy porcji . Wychodzi ok 12 muffinek. Są puszyste, nie są suche. Moja córka uwielbia zabierać je do szkoły
Muffiny pomarańczowo-czekoladowe
Moderator: Moderatorzy