Tort orzechowy bez mąki:)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gabinia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: pn 09 lip, 2007 16:16
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie

Tort orzechowy bez mąki:)

Post autor: gabinia »

Przepis wypróbowany.Tort pyszny. Polecam !
Jeżeli klikniecie na przepis , będzie można zobaczyć go w powiększeniu :)

Acha, ja nie daję rumu rzecz jasna :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt 19 sty, 2010 11:36 przez gabinia, łącznie zmieniany 2 razy.
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Strasznie mi pasują takie ciasta bez mąki. Ten tort wygdląda cudnie! Aż mi ślinka cieknie :) Na pewno pokuszę się zrobić przy najbliższej okazji.
Celiak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: czw 29 mar, 2007 12:29
Lokalizacja: Legnica

Post autor: Celiak »

Gabina, bezy kupujesz, czy sama robisz?
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

Piękny.
Aż mnie skręca, bo nie mogę orzechów.
Ale rumu bym chlupnęła zdrowo, a jakże:)
miodopijka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: miodopijka »

mniam! wygląda jak snickers! :D
Awatar użytkownika
gabinia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: pn 09 lip, 2007 16:16
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie

Post autor: gabinia »

Celiak pisze:Gabina, bezy kupujesz, czy sama robisz?
Bezy robi moja babcia. Mnie jakoś nie chcą wyjść :)
Mama 11,5 - letniej Julki :)
Julka na diecie od 10 lat...
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: olku »

a ja nigdzie nie widzę przepisu, a się zainteresowałam....

da radę jeszcze raz jakoś wkleić?

pozdrawiam
A.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Jest widoczny w pierwszym poście PO zalogowaniu.
abia77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009 16:36
Lokalizacja: Chełm

Post autor: abia77 »

Zrobiłam w zeszłym tygodniu na urodziny mojej chrześnicy i jest tak słodki, że nie da się go jesc, no może po malutkim kawałku. Przepis świetny ale wymaga modyfikacji. Ja następnym razem dam połowę mniej cukru do masy i to cukru pudru, bo jednak ta masa nie rozciera sie do końca i nie jest gładka. Bez dałabym również połowę, bo ciasto jest już i tak wyjątkowo słodkie. A ciasto trzeba zdecydowanie dłużej piec, żeby nie było surowe w środku. Wg mnie rum nadaje wyraz temu tortowi.
Reasumując torcik pyszny, wygląda pięknie, ale mój mąż stwierdził, że nazwę należy zmienić na: "zemsta cukrzyka" :D oczywiście w moim wykonaniu bo ja mam 2 diety :(
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Najpierw robiłam według przepisu na imieniny mojej mamy a tydzień później jako baza do tortu na swoje wesele tylko przełożyłam go bitą śmietaną i owocami. Powiem szczerze nigdy w życiu czegoś tak dobrego nie jadłam. To nie tylko moje zdanie ale również wszytkich glutkowych gości.
sławek40
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: pt 08 sty, 2010 15:57
Lokalizacja: kielce

Post autor: sławek40 »

Witam,ja ostatnio robiła tort dla mojej córeczki orzechowy oczywiscie bez maki podobny ale nie jest słodki troche go przerobiłam na potrzeby córki ale nie wiele bo to przepis mojej babci jesli ktos bedzie chciał przepis to w przyszłym tygodniu wstawie :) :) :)
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

ale się zbiegło w czasie, zupełnie niezależnie ostatnio zrobiliśmy ciasto orzechowe.

Jedną z różnic jest to że nie dodajemy proszku do pieczenia :)

Składniki na ciasto:
6 jajek
200 g cukru
250 g orzechów laskowych, włoskich
40 g bułki tartej bezglutenowej
sok z 1 cytryny

Składniki na krem:
200 g orzechów laskowych, włoskich
200 ml mleka
150 g cukru pudru
5 kropli aromatu migdałowego

Resztę oraz zdjęcia gotowego ciasta na naszym blogu www.zyciebezglutenu.pl

pychota :)
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

, właśnie mam pytanie
związane z proszkiem do pieczenia bezglutenowym
- jakim cudem maja urosnąć muffinki na proszku Celiko czy Bezglutenu ??? w jakich proporcjach na ile maki itp , owszem na opakowaniu Celiko pisze na 1 kg maki jedno opakowanie proszku ale ja wyczuwam ten proszek przy dwóch łyżeczkach na szklance maki a muffiny przypominają kartacze barona Münchhausena. ILe bezglutenowego proszku na 1 szklankę by otrzymać względnie puszyste mufinki ?:(
Kupiłam źle wymieszany proszek ?
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

Składniki na krem:
200 g orzechów laskowych, włoskich
200 ml mleka
150 g cukru pudru
5 kropli aromatu migdałowego
jakimś cudem umknęło mi wpisanie masła, 1 paczka masła 200g potrzebna :)
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
gabinia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: pn 09 lip, 2007 16:16
Lokalizacja: warmińsko-mazurskie

Post autor: gabinia »

Jeli pisze:, właśnie mam pytanie
związane z proszkiem do pieczenia bezglutenowym
- jakim cudem maja urosnąć muffinki na proszku Celiko czy Bezglutenu ??? w jakich proporcjach na ile maki itp , owszem na opakowaniu Celiko pisze na 1 kg maki jedno opakowanie proszku ale ja wyczuwam ten proszek przy dwóch łyżeczkach na szklance maki a muffiny przypominają kartacze barona Münchhausena. ILe bezglutenowego proszku na 1 szklankę by otrzymać względnie puszyste mufinki ?:(
Kupiłam źle wymieszany proszek ?
Jeli, mnie na tym proszku ciasta ładnie wyrastają. A do maffinek dodaję sody zamiast proszku i są wielkie i puszyste :)
Mama 11,5 - letniej Julki :)
Julka na diecie od 10 lat...
ODPOWIEDZ