Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego Nestlé lub Bobovita
- 1 szklanki wody
- 3 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Do miski wsyp kleik, dolej wodę i wymieszaj, wsyp sól i mąkę i wyrób łyżką albo ręką ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Do garnka wlej wodę, zagotuj, posól (1/3 łyżeczki). Garnek postaw na gazie, połóż na nim tarkę o dużych otworach i przesuwając łyżką ciasto po tarce, przetrzyj je do garnka z wrzątkiem. Gotuj od momentu wypłynięcia 3-4 min.
Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)
Moderator: Moderatorzy