Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)

Post autor: Agniesia »

Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego Nestlé lub Bobovita
- 1 szklanki wody
- 3 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Do miski wsyp kleik, dolej wodę i wymieszaj, wsyp sól i mąkę i wyrób łyżką albo ręką ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Do garnka wlej wodę, zagotuj, posól (1/3 łyżeczki). Garnek postaw na gazie, połóż na nim tarkę o dużych otworach i przesuwając łyżką ciasto po tarce, przetrzyj je do garnka z wrzątkiem. Gotuj od momentu wypłynięcia 3-4 min.
Obrazek
ODPOWIEDZ