Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)

Post autor: Agniesia »

Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 50 dag skrobi kukurydzianej
- 5 g ksantanu
- bezglutenowy proszek do pieczenia (w ilości odpowiedniej do ilości mąki)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/4 kostki masła
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Skrobię wymieszaj z ksantanem, a później bardzo dokładnie z proszkiem do pieczenia, Masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby przestygło. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich masło, mleko, drożdże i mąkę. Zagnieć ciasto. Zrób bułeczki. Możesz posypać je kruszonką. Piecz w 200°C ok. 20 min.
Obrazek
ODPOWIEDZ