ciasta Wielkanocne

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

ciasta Wielkanocne

Post autor: elevinka86 »

Drodzy Forumowicze, a w szczególności zapewne Panie:)
jakie ciasta będziecie piekły na nadchodzące święta? Ja piekę sernik z brzoskwiniami BG dla całej rodzinki ale chciałam sobie osobno jeszcze coś upiec i nie mam pomysłu żadnego:(
może coś doradzicie nieskomplikowanego, co zazwyczaj pieczecie:)

pozdrawiam:)
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Polecam babę gotwaną :)
180 ml oleju
6 jaj
1/2 szklanki skrobi ziemiaczanej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mixu bezglutenu ( bez skrobi pszennej)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ( z czubkiem)proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
jeżeli nie dla dzieci - 50 g wódki
mąki wymieszać, dodając proszek, całe jaja ubić z cukrem, dodawać po łyżce mąki i po łyżce oleju cały czas miksując, na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wódkę. Ciasto musi być gęste( jeżeli jest rzadkie dodać łyżkę mąki). Gotwać 1 godzinę 30 minut. Woda nie może sięgać wyżej jak do połowy formy. Po ugotwaniu otworzyc formę, po 5 minutach wyjąć, oblać grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Smacznego :D
Ostatnio zmieniony sob 27 mar, 2010 17:24 przez Basiar, łącznie zmieniany 1 raz.
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 35
Rejestracja: śr 14 sty, 2009 20:41
Lokalizacja: warszawa

Post autor: zokka »

Ja zazwyczaj robię córce babkę makową i pieguska( niezwykle łatwe), przepisy znajdziesz na forum. Glutenowa rodzinka oczywiście też zajada. Niedawno zamówiłam z bezglutenu składniki do karpatki, wyszła bardzo dobra, tylko już raczej nie zdążysz zamówić. Ale to może tak na przyszłość.
Ostatnio zmieniony pn 29 mar, 2010 19:56 przez zokka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

Mam przepis na Babkę

Składniki:
250g Mix B Schära
5 g suchych drożdży, lub 10 g świeżych
150 ml wody
80 g margaryny
100 g cukru
3 jajka
150 g rodzynek
10 g cukru waniliowego
5 łyżek rumu
utarta skórka cytryny

Przygotowanie:
Rodzynki umyć, zalać rumem i pozostawić na około pół godziny. Mąkę i drożdże dobrze wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto ugnieść do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki odsączyć, posypać odrobiną mąki i wsypać do ciasta. Następnie umieścić ciasto w dobrze natłuszczonej i posypanej odrobiną mąki formie do babki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
elevinka86
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
Lokalizacja: Poznań

Post autor: elevinka86 »

Dziękuję dziewczyny za przepisy:) na pewno coś sobie wybiorę:)
pozdrawiam i Wesołych Świąt:)
Chwytaj dzień :)))
nawet ten na diecie :P

Obrazek
ElkaBike
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 25 lut, 2010 21:05
Lokalizacja: 3city

Post autor: ElkaBike »

Ja to już totalny laik. Przypadł mi do gustu ten mazurek orzechowy, rozumiem że wykładam ciasto do okrągłej płaskiej blachy? Czy można zobaczyć jakieś fotki tego mazurka???
Piane dodajemy od razu czy pierw trochę pieczemy ciasto?
al?
Z góry dziękuję za odp :)
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

najpopularniejsze kształty to kwadrat i prostokąt

ale tż w kształcie jajka (owalny), w kształcie serca może być :)
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

Dzięki al, za przepis :) dzieki niemu odważyłam się w końcu upiec ciasto i nawet się udało :D musiałam tylko poczynić pewne modyfikacje , gdyż nie miałam orzechów , wiec zmieliłam 250 g maku , no i pianę z białek wymieszalam z resztą ciasta /mój piekarnik z wierzchu trochę pali , tak że muszę po paru minutach przykrywać ciasto fiolią aluminiawa , w trakcie pieczenia , żeby upiekła się całość a wierzch nie spalił/ i wyszło takie makowe ciasto :P do tego na wierzch polewę z kakao /zamieściłam przepis/ nawet w pracy smakowało , ale jestem z siebie dumna :043:

Teraz udaje się na poszukiwanie mielonych orzechów, chyba gdzieś mozna takie dostac :)
Obrazek
ElkaBike
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 25 lut, 2010 21:05
Lokalizacja: 3city

Post autor: ElkaBike »

Ja orzechy łupane zawinęłam w szmatkę i potraktowałam to wszystko młotkiem do mięsa. Wyglądały prawie jak mielone. Mazurek wyszedł na oko co najmniej dziwny, ale ku memu zaskoczeniu wszyscy się zajadali i znikł w drugi dzień. Dzięki za przepis :)
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy

Post autor: Katarzyna35 »

ElkaBike pisze:Ja orzechy łupane zawinęłam w szmatkę i potraktowałam to wszystko młotkiem do mięsa. Wyglądały prawie jak mielone.
he he że też o tym nie pomyślałam :D to spapuguję Cię ElkaBike, ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ