Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 159
Rejestracja: śr 16 gru, 2009 17:35
Lokalizacja: woj.Mazowieckie

Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka

Post autor: ES »

Składniki:
-1,5 szklanki mąki ryżowej
-3 żółtka
-1/2kostki masła roślinnego
-75 g świeżych drożdży
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
-olejek waniliowy
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru.
Odstawić na 10 min. Do miski nasypać mąki wlać rozpuszczone drożdże, dodać żółtka ,
olejek waniliowy i cukier.
Wyrabiać ciasto dodając w trakcie resztę ciepłej wody, i roztopiony (przestudzony) tłuszcz.
Napełnić formę do połowy, pozostawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 220 stopni C.
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
julia.m
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 52
Rejestracja: czw 19 cze, 2008 14:13
Lokalizacja: Poznań

Post autor: julia.m »

hmmm...wychodzi zjadliwe tak na samej mace ryzowej?
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Robiłam z tego ciasta racuchy drożdzowe z jabłkiem smażone na patelni i wyszły :))
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Zrobiłam też normalne w keksówce upiekłam rewelacja, niestety jak zamroziłam to po odmrożeniu bardzo się kruszy. Ale gorąco polecam.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Jak na tę ilość mąki, dałaś strasznie dużo drożdży. Nie czuć ich w cieście?
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Powiem Ci że przez dłuższy czas nic nie mogłam jeść z drożdży bardzo źle się po nich czułam i nic nie piekłam, ostatnio zachciało misie drożdżowego i właśnie ten upiekłam i na prawde ja nie czułam smaku drożdży tylko boski smak drożdżowego takiego jak kiedyś mama piekła i nic mi nie było.
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

a robiłyście cebularza?

0,50kg mąki b/glutenowej np.Shar-a
50gr.drożdzy świeżych
1szkl.ciepłego mleka-może być ryżowe-jak ktoś nie może krowiego
2łyżki oleju
łyżeczka cukru i soli
Nadzienie:

2łyżki maku 2 cebule większe pokrojone w kostkę i 2łyżki oleju aby to usmażyć.

Zrobić zaczyn:drożdze,cukier,3łyżki mąki i ciepłe mleko.Odstawić na 15-20min.do wyrośnięcia.Gdy rozczyn wyrośnie,dosypać resztę mąki,dodać olej,posolić i wyrobić ciasto,aby odstawało od ręki.Odstawić na około 30-40min.Tak wyrośnięte ciasto podzielić na 6-7 części.Każdą rozwałkować na mały placek grubości kilku milimetrów i posmarować roztrzepanym jajkiem.Na każdym placku-cebularzu położyć nadzienie.Piec około 30min.na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 200st.
Innym nadzieniem mogą być np.oliwki,feta,oscypek,ser żółty,ulubione zioła,papryka,pestki itd.

Polecam
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Hmm, ale dlaczego mak w nadzieniu? Znaczy dlaczego mak z cebulą? Nie jestem bardzo konserwatywna, ale takie połączenie jakoś mnie nie zachęca.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

a jak kupuje się w sklepie Cebularze to ja widziałam tak.A jak nie chcesz,nie pasuje to połączenie - to rób bez maku;-}
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

Ciasto drożdżowe -BG i bez Mleka
super przepis!
zawsze szukam przepisów z "normalnych" składników, bez mieszanek, mixów, etc. - chemiczne ciasto mogę kupić gotowe, w domu chcę piec i gotować z jak najprostszych składników.

wprawdzie nieco go sobie zmodyfikowałam - domieszałam mąki kukurydzianej, trochę tapioki, dałam 50 g drożdży (nie czuć "zacieru"!), no i użyłam mleka, bo trochę mogę.
zamiast olejku starłam skórkę z cytryny i dolałam trochę spirytusu.

co więcej - to moje pierwsze w życiu ciasto... glutenowych nie piekłam, bo nie musiałam - mama piecze genialnie, jak przeszłam na dietę, to założyłam, że ciasta już nie są dla mnie.
ale zaczęłam piec chleb i chyba odważyłam się na ciasto. i słusznie - bo z sukcesem.
ale się cieszę... :) :) :D
ODPOWIEDZ