Racuszki bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne i pączusie

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skanna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: pt 09 lip, 2004 18:21

Racuszki bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne i pączusie

Post autor: skanna »

Nie wiem, czy to deser czy ciasto, więc wpisuję tutaj :)
Wczoraj w ramach eksperymentu zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe z proszku Celiko. Ale w trakcie miksowania ciasta zmieniłam zdanie i zamiast upiec, usmażyłam racuszki - były przepyszne, moja wredna rodzinka pożarła mi 2/3, pomimo, że mieli swoje ciasto, wrrrrrrrrrrr.
Ciasto zrobiłam niemalże wg przepisu na opakowaniu, pomijając jajka i zastępując mleko bebilonem pepti. Usmażyłam placuszki na oleju - były pyszne, chrupiące, pachnące. A co najlepsze - po wystygnięciu były jeszcze bardziej puszyste.
Aha, wg przepisu do ciasta należy dać olej. Ja dałam i były trochę za tłuste, bo muszą się smażyć w dość dużej ilości tłuszczu. Następnym razem nie dam oleju i sądzę, że będą jeszcze lepsze.

pozdrawiam,
skanna
Ostatnio zmieniony wt 26 paź, 2004 21:22 przez skanna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Są z ciasta więc pasuja do ciast :D
W deserach jest wszystko to co nie jest ciastem a jest słodkie :mrgreen:
Obrazek
skanna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: pt 09 lip, 2004 18:21

Post autor: skanna »

Poszłam dziś w swoim szaleństwie dalej i dodawszy nieco więcej wody (130 zamiast 100 ml) i parę łyżeczek spirytusu (ale za mało) usmażyłam to ciasto na głębokim oleju. Wyszły pyszne mini-pączusie.
ODPOWIEDZ