Lane kluski (bez glutenu)

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Lane kluski (bez glutenu)

Post autor: Agniesia »

Lane kluski (bez glutenu)
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli

Sposób przyrządzania:

Wybij jajko do kubka, dodaj sól, a potem stopniowo mąkę i starannie wymieszaj. Gęstość ciasta powinna być taka jak na tradycyjne kluski. Jeżeli jest za rzadkie, dodaj więcej skrobi. W małym, litrowym garnku zagotuj osoloną wodę. Wlewaj ciasto na wrzącą wodę cienkim strumieniem. Zamieszaj. Gotuj 2-3 min. Wylej na sitko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

Kluski mają zastosowanie jako drugie danie. Ja robię czasem do zupy, a czasem z tego samego ciasta "kładzione" na wodę, tylko trochę większe, z jakimś sosem-pycha!!-tak mówią moje bezglutki. Jak mi zostają, to na chwilę do mokrofali i gotowe do zjedzenia. Używam do ich robienia różnych mąk bezglutenowych, jakie mam pod ręką, najczęściej mieszam ziemniaczaną z Glutenexową.
ODPOWIEDZ