Lane kluski (bez glutenu)
autor: Monika Beck-Pietrzak
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Wybij jajko do kubka, dodaj sól, a potem stopniowo mąkę i starannie wymieszaj. Gęstość ciasta powinna być taka jak na tradycyjne kluski. Jeżeli jest za rzadkie, dodaj więcej skrobi. W małym, litrowym garnku zagotuj osoloną wodę. Wlewaj ciasto na wrzącą wodę cienkim strumieniem. Zamieszaj. Gotuj 2-3 min. Wylej na sitko.
Lane kluski (bez glutenu)
Moderator: Moderatorzy
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Kluski mają zastosowanie jako drugie danie. Ja robię czasem do zupy, a czasem z tego samego ciasta "kładzione" na wodę, tylko trochę większe, z jakimś sosem-pycha!!-tak mówią moje bezglutki. Jak mi zostają, to na chwilę do mokrofali i gotowe do zjedzenia. Używam do ich robienia różnych mąk bezglutenowych, jakie mam pod ręką, najczęściej mieszam ziemniaczaną z Glutenexową.