CIASTO DROŻDŻOWE BEZGLUTENOWE lub ciasto na pączki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

CIASTO DROŻDŻOWE BEZGLUTENOWE lub ciasto na pączki

Post autor: agadenver »

- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej - ja użyłam Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej z Bezglutenu
- 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
- ½ szkl. cukru
- łyżka masła miękkiego jak do pączków, 5 dag jak do ciasta
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka do ciasta, 2 żółtka do pączków
- olejek lub cukier waniliowy
- rodzynki
- 3 ml spirytusu (2 łyżeczki od kawy) – do pączków
- tłuszcz do smażenia - do pączków

Sposób przyrządzania:
Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i masło. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 4 -5 godzin lub na całą noc. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce tak aż będzie odstawać od ręki. Na koniec dodać bakalie (rodzynki) – jak do pączków, .

Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie - lub posmarować białkiem - lun wodą. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.
Ja piekłam w automacie do pieczenia chleba - program pieczenie - miały być pączki początkowo, ale byłam zbyt leniwa aby się z nimi bawić tylko dla mnie samej i zasmradzać dom :P.
No ale dla leniwych program słodkie zrobi wszystko za nas :)
Ostatnio zmieniony pt 17 wrz, 2010 10:34 przez agadenver, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ