Ciastka gryczane

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Ciastka gryczane

Post autor: agadenver »

Wogóle nie czuć gryki, a przyprawy nadają świetny smak korzenny.

Składniki:
szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1/3 szklanka cukru, 1,5 łyżeczki cynamon, 3/4 łyżeczki kardamon, 2 łyżki masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki razem zagniatamy.
Możemy dodać orzechy, migdały, rodzynki, czekoladę lub jabłka suszone pokrojone w kostkę.
Chłodzimy przez godzinę. Wałkujemy na grubość około 0,5 centymetr i wykrawamy ciastka.
Piec ok 20 - 30 minut.
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Wyda je się ciekawe ciasto.
Czy jak zmielę kasze gryczaną i przesieję przez sito, to taka mąka będzie się nadawała?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

wcale nie trzeba przesiewać takiej mąki. ja zawsze mielę kaszę i dodaję do ciast bez przesiewania. to nawet zdrowiej, niż taka drobna, miałka mąka.
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Dzięki za info. Mam sprzęt do mielenia to zadziałam :P
peligrosa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: pn 20 gru, 2010 23:03
Lokalizacja: Jn

Post autor: peligrosa »

Jak jeszcze nie wiedziałam, że nie wolno mi gryki zrobiłam sobie ciastka z tego przepisu

http://menubezglutenu.blogspot.com/2010 ... onowe.html

Na bazie płatków gryczanych były bardzo czujne, "paliła" mnie ta gryka. Może na mące są delikatniejsze, nie przekonam się już. W każdym razie były dobre w bardzo małej ilości ;)
http://alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

Inne silne alergeny: drożdże, czosnek, orzech laskowy, kukurydza, proso, mleko kozie, mleko owcze, siemię lniane, wanilia...

It's got to be perfect...
ODPOWIEDZ