Babka cytrynowa z mąki ziemniaczanej

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Babka cytrynowa z mąki ziemniaczanej

Post autor: agadenver »

Składniki

mąka ziemiaczana 200 g
margaryna 250 g
cukier 100 g
cytryna 2 szt (ja dałam 1/2)
jajka 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz
bułka tarta


Sposób przyrządzenia

Jajka wybić ze skorupek, utrzeć z cukrem, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sokiem z cytryny oraz rozgrzaną margaryną. Następnie przełożyć do przygotowanej formy i piec ok. 50 min. w średnio nagrzanym piekarniku. Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem lub polać lukrem.

Lukier cytrynowy:
sok z 1/2 cytryny dokładnie utrzeć z cukrem pudrem - aby nie było za wodniste
miodopijka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: miodopijka »

średnio nagrzany piekarnik, to pojęcie względne :P
czyli jaka, to temperatura?
nie, żebym się czepiała,
tylko mój piekarnik piecze jedynie na 180 stopni i nie wiem,
czy się zabierać za to ciasto czy nie :) )
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Post autor: agadenver »

160 - 180 stopni.
Miodopijko powiem Ci tak, że drugi raz robiłam to ciasto z tego przepisu i wyszła klapa :( -a przepis wypróbowany przez znajomą. szczerze mówiąc nie wiem czemu, może za duża ilość tłuszczu. Kiedyś zrobiłam biszkopt ziemniaczany wg przepisu zamieszczonego przeze mnie na forum i wyszedł świetny.
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Post autor: agadenver »

Polcenam przepis koleżanki idealna81: viewtopic.php?t=3270, też taki sam zrobiłam i wyszedł pyszny, więc babkę myślę można z tego samego przepisu zrobić - będzie babka biszkoptowa :)
miodopijka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: sob 14 sie, 2010 13:56
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: miodopijka »

dzięki bardzo :))
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Mnie również nie wyszła :( , chyba za dużo tłuszczu na taką małą ilość mąki. Wracam do swojego biszkoptu :P
Francak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: pt 29 paź, 2010 14:36
Lokalizacja: Nieznane

Post autor: Francak »

Jako beznadziejny kucharz i piekarz zarazem dołączam do grona osób którym nie wyszła :P
ODPOWIEDZ