omlety na słodko

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 137
Rejestracja: śr 21 sty, 2004 20:03
Lokalizacja: Tarnów

omlety na słodko

Post autor: mamimo »

Proporcje dla jednej osoby

1 jajko
1 łyżka miałkiego cukru
1,5 łyżki mąki
trochę mleka
odrobina proszku do pieczenia (max 1/4 łyżeczki)

Oddzielić żółtko od białka. Zółtko ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia miksować i dolewać po trochę mleka aż będzie konsystencja gęstej śmietany. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z malutką szczyptą soli. Ubita pianę ostrożnie połączyć łyżką z masą z żółtka (delikatnie zbierać od spodu do góry i połączyć całość). Na patelni rozgrzać olej, kłaśc ze 2-3 łyżki masy, uformować płaski placek. Jak urośnie i od spodu będzie upieczony przewrócić na drugą stronę. Upieczone omlety przekładać na talerz, posmarować ulubionym dżemem, konfiturą, marmoladą, układać warstwami. Ostatni placek pozostawić bez smarowania. Można udekorować bitą śmietaną lub polać śmietaną z cukrem i cukrem wanilinowym.

Z 1 jajka wychodzi około 3 placków.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
pawelski
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: wt 16 lut, 2010 19:47
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pawelski »

maka nalesnikowo-pierogowa z bezglutenu, czy ziemniaczana, czy jaka? :)
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 137
Rejestracja: śr 21 sty, 2004 20:03
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: mamimo »

Mąka nalesniko-pierogowa :)
Jesli ktoś nie może mleka krowiego czy laktozy smiało można zastąpić ryżowym :)
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
ODPOWIEDZ