Proporcje dla jednej osoby
1 jajko
1 łyżka miałkiego cukru
1,5 łyżki mąki
trochę mleka
odrobina proszku do pieczenia (max 1/4 łyżeczki)
Oddzielić żółtko od białka. Zółtko ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę, proszek do pieczenia miksować i dolewać po trochę mleka aż będzie konsystencja gęstej śmietany. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z malutką szczyptą soli. Ubita pianę ostrożnie połączyć łyżką z masą z żółtka (delikatnie zbierać od spodu do góry i połączyć całość). Na patelni rozgrzać olej, kłaśc ze 2-3 łyżki masy, uformować płaski placek. Jak urośnie i od spodu będzie upieczony przewrócić na drugą stronę. Upieczone omlety przekładać na talerz, posmarować ulubionym dżemem, konfiturą, marmoladą, układać warstwami. Ostatni placek pozostawić bez smarowania. Można udekorować bitą śmietaną lub polać śmietaną z cukrem i cukrem wanilinowym.
Z 1 jajka wychodzi około 3 placków.
omlety na słodko
Moderator: Moderatorzy
omlety na słodko
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)