A ja zrobiłam dla rodzinki czekoladowca(ciasto bez mąki i proszku do pieczenia).
Udał się wspaniale Wszystkim bardzo smakował
Podaję przepis:
15 dkg masła
20 dkg cukru
10 dkg czekolady(ja dałam gorzką z Goplany)
6 jajek
20 dkg siekanych migdałów
10 dkg potartych biszkoptów(bezglutenowych)
Masło utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić na parze, po schłodzeniu dodać do masy, nadal ucierając dodawać kolejno żółtka i miksować jesze min. 5 minut(musi być bardzo puszyste). Następnie dodać 15 dkg posiekanych migdałów, starte na tartce(drobne oczka) biszkopty, a na koniec pianę z białek.
Przelać do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą(najlepiej keksówka lub mała tortownica).Piec 45 minut w temeraturze 190C.
Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową i ozdobić pozostałymi migdałami.
SMACZNEGO
Czekoladowiec(bez mąki)
Moderator: Moderatorzy