Gotowe suche wafle.
Moderator: Moderatorzy
Gotowe suche wafle.
Kupiłam Monice suche wafle i zastanawiam się co mam z nich zrobić??Kupiłam też nutellę,ale nie mam pojęcia czy mogę posmarować te wafle nią?Doradźcie,co z tym fantem:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Oto przepis na masę:
4 łyżki kakao
30 dag cukru(można mniej trochę)
10 dag masła
1/2 szklanki mleka
można posiekane orzechy, ale bez nich też pycha
mleko+cukier+kakao-zagotować, potem dodać do tego masło i mieszać(najlepiej garczek wstawić do zlewu z zimną wodą i mieszać drewnianą łyżką). Masa nie jest gęsta, należy ją rozlewać na wafle, rozsmarowywać, nakładać następny itd. Ja na jedną warstwę dodaję jakiś dżem lub marmoladę. Tej masy może być za dużo na te wafle , ja robię jednocześnie glutenowe dla reszty rodziny, możesz spróbować z połowy składników. Gotowy wafel powinien sobie spokojnie poleżeć,owinięty np. folią i przygnieciony np. garnkiem czy deską. Naklepszy jest po paru godzinach, ale trudno tyle wytrzymać. Życzę smacznego
4 łyżki kakao
30 dag cukru(można mniej trochę)
10 dag masła
1/2 szklanki mleka
można posiekane orzechy, ale bez nich też pycha
mleko+cukier+kakao-zagotować, potem dodać do tego masło i mieszać(najlepiej garczek wstawić do zlewu z zimną wodą i mieszać drewnianą łyżką). Masa nie jest gęsta, należy ją rozlewać na wafle, rozsmarowywać, nakładać następny itd. Ja na jedną warstwę dodaję jakiś dżem lub marmoladę. Tej masy może być za dużo na te wafle , ja robię jednocześnie glutenowe dla reszty rodziny, możesz spróbować z połowy składników. Gotowy wafel powinien sobie spokojnie poleżeć,owinięty np. folią i przygnieciony np. garnkiem czy deską. Naklepszy jest po paru godzinach, ale trudno tyle wytrzymać. Życzę smacznego
Chyba mleko skondensowane jest bezglutenowe :mrgreen:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu w garnku z wodą (puszka musi być przykryte wodą, więc trzeba jej od czasu do czasu dolewać, gdy wyparuje). Po 2 godzinach wyciągamy puszkę i czekamy ok. 15 minut - dotąd, aż puszki będą na tyle zimne, że będzie można otworzyć nie parząc rąk. Nie wolno otwierać odrazy bo wybuchnie.
Wafel układamy na dużej desce do krojenia, smarujemy 2-3 łyżkami kajmaku (jest na tyle zgęstniały, że nie powinien spływać), potem następny wafel, kajmak itd. Na koniec zawijamy wafle w folie i przygniatamy czymś ciężkim, tak pozostawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej całą noc.
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Mleko w puszce gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu w garnku z wodą (puszka musi być przykryte wodą, więc trzeba jej od czasu do czasu dolewać, gdy wyparuje). Po 2 godzinach wyciągamy puszkę i czekamy ok. 15 minut - dotąd, aż puszki będą na tyle zimne, że będzie można otworzyć nie parząc rąk. Nie wolno otwierać odrazy bo wybuchnie.
Wafel układamy na dużej desce do krojenia, smarujemy 2-3 łyżkami kajmaku (jest na tyle zgęstniały, że nie powinien spływać), potem następny wafel, kajmak itd. Na koniec zawijamy wafle w folie i przygniatamy czymś ciężkim, tak pozostawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej całą noc.
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
wafle orzechowe
Składniki : 25 dag masła, 1 łyżka cukru pudru, 2 paczki cukru waniliowego, 1 żółtko, 5 dkg orzechów lub migdałów, 2 łyżki kakao, 1 paczka wafli
Orzechy lub migdały drobno siekamy. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Mieszamy z orzechami. Masą smarujemy kolejno wafle, przykrywając następnym. Zawijamy torcik w papier i przyciskamy, np. słownikiem lub tomem encyklopedii. Po 2 - 3 godz. można pokroić na kawałki.
Orzechy lub migdały drobno siekamy. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Mieszamy z orzechami. Masą smarujemy kolejno wafle, przykrywając następnym. Zawijamy torcik w papier i przyciskamy, np. słownikiem lub tomem encyklopedii. Po 2 - 3 godz. można pokroić na kawałki.