ciasteczka z fasoli jaś

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

ciasteczka z fasoli jaś

Post autor: Jola-Gabrysia »

Bezglutenowe ciasteczka
Danie wegetariańskie:
Autor: Grażyna Toruńczyk

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- szklanka cukru
- 3 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej (lub innego aromatu)
- olej do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc). Zmień wodę i gotuj fasolę tak długo, aż całkiem zmięknie i zacznie odchodzić z niej łuska. Odstaw z ognia, odcedź, ostudź, wyłuskaj ze skórki. Zmiel fasolę w maszynce lub malakserze. Dodaj orzechy, esencję waniliową, kilka łyżek cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubij na puszystą masę (najlepiej w malakserze lub mikserem). Delikatnie połącz ze sobą obie masy. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Wysmaruj blachę (lub wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia). Ciasto nakładaj łyżeczką, w odstępach, żeby ciasteczka się nie zlewały. Piecz około 20 minut, aż lekko się zarumienią. Zdejmuj je z blachy łopatką, na gorąco. Jeśli uznasz, że są za mało słodkie, polukruj je (utrzyj pół szklanki cukru pudru z 1-2 łyżkami wody).
ODPOWIEDZ