piernik

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Okalina, a ten kardamon ze sklepu, czy inny?
Ostatnio zmieniony ndz 13 gru, 2009 18:16 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Ja kupuję kardamon z firmy Dary Natury, mają mielony i w ziarnach. W W-wie jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, ale kupowałam też w zwykłych spożywczych, jak i inne przyprawy tego producenta.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Te ziarenka mnie sprowokowały do tego pytania... :) A tak myślałem o kardamonie od Kotanyi.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony pn 14 gru, 2009 19:24 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
izapw
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: śr 07 lis, 2007 20:37
Lokalizacja: Łódź

polewa czekoladowa do piernika

Post autor: izapw »

Zrobiłam dzisiaj piernik "z marchewką" - z pewną nieśmiałością /pierwszy piernik w moim życiu i pierwsze ciasto z marchewką/ :). Wyszło ŚWIETNE - jak twiedzi mój bezglutenowy mąż. Przepis polecam. A z wdzięczności powtarzam za którymś portalem kulinarnym przepis na polewę czekoladową, która świetnie pasuje do piernika i /podobno/ zawsze się udaje.
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Smacznego!
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Do piernika z marchewką się przymierzałam, ale w końcu nie upiekłam. Zrobię na Sylwestra. Trzymajcie kciuki!
Awatar użytkownika
Karolcia6
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 304
Rejestracja: pt 16 maja, 2008 08:38
Lokalizacja: Skórcz

Post autor: Karolcia6 »

Ja już raz zrobiłam i wyszedł super, wszystkim smakował. Dziś robię jeszcze raz. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Ten piernik do złudzenia przypomina mi moje ciasto marchewkowe :D
Obrazek
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: wt 10 lis, 2009 14:34
Lokalizacja: Lipsk

Post autor: ania22 »

chociaz juz po swietach, a piernik to ciasto typowo bożonarodzeniowe, to pomyślałam, ze jednak wrzuce ten przepis. Jest prosty, szybki a co najwazniejsze pyszny!! nie jest to typowy piernik, bardziej taki piernikowy chlebek.

ubijamy 8 zoltek ze szklanka cukru
dodajemy do tego 1,5 szkl mąki bzgl. (ja aktualnie uzywam mąki mlecznej glutenexu),
płaską łyżeczkę sody,
łyżeczkę przyprawy do piernika (np. dr Oetkera),
łyżeczkę cynamonu,
2 łyzki kakao,
1 szkl. oleju, i to wszystko mieszamy mikserem.
kroimy w kostkę 3-4 jabłka.
Z białek ubijamy pianę i dodajemy 1/2 szkl cukru.
Do ciasta wrzucamy pokrojone jabłka, dodatkowo 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich, ubitą pianę, wszystko delikatnie łączymy ze sobą łyżką i przekladamy do foremki. Mi wychodza z tego 2 podluzne blaszki.
Piec w 180 stopniach ok. 70min.
Alpro soya
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 16 cze, 2010 16:05
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Alpro soya »

A my polecamy taką oto zdrowszą wersję piernika: szklanka miodu, szklanka cukru, szklanka mleka sojowego (najlepiej wychodzi z naszym waniliowym Alpro), 3 szklanki mąki z brązowego ryżu, 4 jajka (osobno żóltka i białka), oliwa z oliwek, 30g przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka sody, 1 łyżka karmelu, i łyżka kakao

Zagotować: miód, oliwę z oliwek, przyprawy i karmel. Ostudzić. Dodać cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę z sodą. Białka po ubiciu wymieszać z masą. Piec w temp. ok. 170-180stopni :)
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

no wląsnie czy te przyprawy do piernika są bezpieczne?dr oetker tu jest napisane,że dodała ania.ja juz się gubię w tym wszystkiem ;(
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 53
Rejestracja: czw 24 lut, 2011 21:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: sunshine »

Na opakowaniu Przyprawy korzennej dr Oetkera nie ma żadnego dopisku o alergenach, w składzie również nie ma glutenu.
anetabb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: wt 15 lis, 2011 20:52
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: anetabb »

dzieki:P wiele rzeczy dowiedziałam się teżna warsztatach w sobotę.super,że sa takie spotkania.
Bez Okruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Bez Okruszka »

Okalina, czy mogę wykorzystać Twój przepis na piernik na moim blogu bezokruszka.pl ?
Oczywiście z adnotacją o autorce ;) Robiłam go w tamtym roku i na razie przebija wszystkie!
Póki co zapraszam na ciasteczka korzenne.
Ostatnio zmieniony pn 03 gru, 2012 15:56 przez Bez Okruszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Okalina
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: pn 16 mar, 2009 16:13
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Okalina »

Oczywiście, bardzo cieszę się, że piernik smakował :)
Poproszę o tak samo piękne zdjęcia, jak przy ciasteczkach :)
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Bez Okruszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: czw 18 paź, 2012 20:29
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Bez Okruszka »

Okalina, dziękuję :-)
Ja dodałam suszonych śliwek, proszek do pieczenia i więcej przyprawy korzennej. Mam nadzieję, że zdjęcia spodobają Ci się równie bardzo jak ciasteczka.
Pozdrawiam!
www.bezokruszka.pl – blog dla osób na diecie bezglutenowej
ODPOWIEDZ