BANANOWIEC

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s-chan
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pt 04 lut, 2011 12:09
Lokalizacja: Suwałki

BANANOWIEC

Post autor: s-chan »

BANANOWIEC
Składniki
1 kg. bananów
margaryna
1 szkl. cukru
2 jajka
żelatyna
2 galaretki
owoce do przybrania (np. winogrona, śliwki, truskawki)
Etapy przygotowania
Zalać żelatynę ½ szkl. Zimnej wody.
W oddzielnych naczyniach wymieszać galaretki - 350ml gorącej wody na galaretkę.
Gdy żelatyna napęcznieje uzupełnić 1/3 szkl. gorącą wodą (nie wrzątek).
Dokładnie wymieszać.
Zmiksować margarynę, cukier, jajka na gładką masę. Dodać banany zmiksować razem.
Powoli wlewać miksując żelatynę (musi mieć pokojową temp.) i 1 galaretkę.
Jak zgęstnieje wlać do formy.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodać galaretkę i owoce.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
kryształowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: śr 08 sty, 2014 15:58

Re: BANANOWIEC

Post autor: kryształowa »

ja robię z poł szklanki cukru :) i jest ok, a lubię słodycze :P
evita
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: pn 21 maja, 2007 09:30

Re: BANANOWIEC

Post autor: evita »

Ja robię nieco inaczej:

2 duże banany, lub 3 mniejsze
1 szklanka cukru
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka sody
2 szklanki mąki (najlepiej koncentrat)

Banany ucieram z cukrem na papkę , po kolei dodaję resztę składników, wylewam do formy keksowej i wkładam do nagrzanego pieca na ok 40-50 min, temp 170 stopni.
Na koniec obsypuję cukrem pudrem. Wychodzi zawsze.

Raz kupiłam Bananowca w paczce, potem pokombinowałam i Voilà, teraz piekę sama :D
Polecam.
ODPOWIEDZ