mazurek bakaliowy

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

mazurek bakaliowy

Post autor: Jola-Gabrysia »

Bezglutenowy mazurek bakaliowy

Składniki:
- masa: 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 ml kwaśnej śmietany
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki rozdrobnionych bakalii
lukier: szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

Żółtka utrzyj z połową cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu resztę cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj lukier. Ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.
ODPOWIEDZ