Bezglutenowy mazurek bakaliowy
Składniki:
- masa: 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 ml kwaśnej śmietany
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki rozdrobnionych bakalii
lukier: szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
Żółtka utrzyj z połową cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu resztę cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj lukier. Ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.
mazurek bakaliowy
Moderator: Moderatorzy
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN