Makowiec

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MONIKA SZYMAJDA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
Lokalizacja: GRUDZIADZ

Post autor: MONIKA SZYMAJDA »

Witam

byłabym wdzięczna gdyby ktoś napisał jakiego maku używacie do ciast??firma?? :)
Awatar użytkownika
BeataS
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 152
Rejestracja: czw 30 gru, 2010 13:15
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: BeataS »

Z LIDLa i jest OK
Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
Awatar użytkownika
MONIKA SZYMAJDA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
Lokalizacja: GRUDZIADZ

Post autor: MONIKA SZYMAJDA »

DZIĘKI :) ;)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Jaki z LIDLA? Jest w LIDLU jakiś bg makowiec?
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

alva_alva pisze:Jaki z LIDLA? Jest w LIDLU jakiś bg makowiec?
Chyba im chodziło o mak, a nie o ciasto - makowiec. ;)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

Robiłam makowiec wg. przepisu z netu, wyszedł tak dobry, że goście pamiętają do dzisiaj :)

Makowiec z jabłkami

150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku

Sparz mak, zmiel go np. w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodaj zmielony mak i wymieszaj. Jabłka utrzyj na grubej tarce. Do masy dodaj odciśnięte jabłka, wsyp kaszkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do dużej, płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź ciasto nie wyjmując z blachy.
Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem.

Smacznego!
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 229
Rejestracja: ndz 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Magdula82 »

[quote="Nalewka"]Robiłam makowiec wg. przepisu z netu, wyszedł tak dobry, że goście pamiętają do dzisiaj :)

Makowiec z jabłkami

150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku

Zrobiłam makowiec według tego przepisu, IDEALNY. Wilgotny, po prostu super, wszyscy się zajadali.
takazdrowa

Post autor: takazdrowa »

Oto przepis na makowca, którego niedawno robiłam i mam zamiar zrobić go niedługo na Wielkanoc :)

Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Ostatnio zmieniony wt 05 mar, 2013 14:13 przez takazdrowa, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ