Makowiec
Moderator: Moderatorzy
Makowiec
Makowiec
1 L wrzątku
1/2 kg maku (ja daję 40dag mielonego)
mus z 30 dag daktyli (zalewam wrzątkiem, żeby ledwo je pokryło i duszę ok 20 min aż zmiękną i zgęstnieją, potem miksuję)
szklanka bakalii - orzechy włoskie, rodzynki, wg uznania
8-10 jabłek
10-12 łyżek mąki kukurydzianej
4 jajka (ja daję 3 jajka)
Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 min. Ostudzić, przecedzić i zmielić (mielony tylko wsypuję do mniejszej ilości wrzątku i dodaję dużą łyżkę masła, chwilę to mieszam i gotowe). Potem dodaję mus daktylowy, starte na grubej tarce jabłka (nadmiar soku polecam wypić), jajka, bakalie, mąkę. Wymieszać wszystko, wrzucić do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki i piec 45 min w 180 st.
Gdy używamy mielonego maku robi się go bardzo szybko. Jest wilgotny i naprawdę pyszny. Można przechowywać go w lodówce nawet tydzień.
Smacznego :-))
1 L wrzątku
1/2 kg maku (ja daję 40dag mielonego)
mus z 30 dag daktyli (zalewam wrzątkiem, żeby ledwo je pokryło i duszę ok 20 min aż zmiękną i zgęstnieją, potem miksuję)
szklanka bakalii - orzechy włoskie, rodzynki, wg uznania
8-10 jabłek
10-12 łyżek mąki kukurydzianej
4 jajka (ja daję 3 jajka)
Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 min. Ostudzić, przecedzić i zmielić (mielony tylko wsypuję do mniejszej ilości wrzątku i dodaję dużą łyżkę masła, chwilę to mieszam i gotowe). Potem dodaję mus daktylowy, starte na grubej tarce jabłka (nadmiar soku polecam wypić), jajka, bakalie, mąkę. Wymieszać wszystko, wrzucić do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki i piec 45 min w 180 st.
Gdy używamy mielonego maku robi się go bardzo szybko. Jest wilgotny i naprawdę pyszny. Można przechowywać go w lodówce nawet tydzień.
Smacznego :-))
Ostatnio zmieniony czw 15 gru, 2011 08:24 przez Fuga, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
makowiec zrobiony. szczerze mówiąc ten przepis jest chyba troche niedociągnięty. po pierwsze według mnie mak powinien się długo namaczać-wyszedł taki twardawy. po drugie dodałam cukru, bo w ogóle było bez smaku. i zastanawiam się nad proszkiem do pieczenia i jakimś tłuszczu (mam tak w innych przepisach).
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory
viewtopic.php?t=2538&highlight=makowiec właśnie to polecam
Zapomniałam, że tutaj wszyscy standardowo używają cukru (choć daktyle są bardzo słodkie, a słodkie jabłka i rodzynki też dodają słodyczy), mleka i tpd. Mi ten przepis bardzo odpowiada bo nie używam cukru. Masła trochę dodaję mimo, że w przepisie go nie ma. Jeszcze nie spotkałam osoby której by ten makowiec nie smakował, może coś źle Ci wyszło.
Husar,
o jaki stopień słodkości rzecz idzie ?unikasz cukru boś cukrzyk , unikasz cukru bo ...
jeśli dla cukrzyka i bezglutenowca to pozostaje xylitol , stewia , syrop z agawy , fruktoza naturalny miód , daktyle rodzynki , figi ale i tak w ograniczonej ilości , można stosować dodatki owocowe jak musy , dżemy bezcukrowe , banany plus oliwa zamiast masła . sporo takich przepisów jest u wegan. Jesli odchudzania to w ogóle trzeba sie zastanowic na słodkimi pysznościami , zajrzyj do diety Dukana tam jest sporo przepisów na nietuczace słodkosci bez tłuszczowe , bezjajeczne itp
o jaki stopień słodkości rzecz idzie ?unikasz cukru boś cukrzyk , unikasz cukru bo ...
jeśli dla cukrzyka i bezglutenowca to pozostaje xylitol , stewia , syrop z agawy , fruktoza naturalny miód , daktyle rodzynki , figi ale i tak w ograniczonej ilości , można stosować dodatki owocowe jak musy , dżemy bezcukrowe , banany plus oliwa zamiast masła . sporo takich przepisów jest u wegan. Jesli odchudzania to w ogóle trzeba sie zastanowic na słodkimi pysznościami , zajrzyj do diety Dukana tam jest sporo przepisów na nietuczace słodkosci bez tłuszczowe , bezjajeczne itp