Makowiec
Moderator: Moderatorzy
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
Robiłam makowiec wg. przepisu z netu, wyszedł tak dobry, że goście pamiętają do dzisiaj
Makowiec z jabłkami
150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku
Sparz mak, zmiel go np. w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodaj zmielony mak i wymieszaj. Jabłka utrzyj na grubej tarce. Do masy dodaj odciśnięte jabłka, wsyp kaszkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do dużej, płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź ciasto nie wyjmując z blachy.
Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem.
Smacznego!
Makowiec z jabłkami
150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku
Sparz mak, zmiel go np. w maszynce do mięsa. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodaj zmielony mak i wymieszaj. Jabłka utrzyj na grubej tarce. Do masy dodaj odciśnięte jabłka, wsyp kaszkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do dużej, płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź ciasto nie wyjmując z blachy.
Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem.
Smacznego!
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
[quote="Nalewka"]Robiłam makowiec wg. przepisu z netu, wyszedł tak dobry, że goście pamiętają do dzisiaj
Makowiec z jabłkami
150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku
Zrobiłam makowiec według tego przepisu, IDEALNY. Wilgotny, po prostu super, wszyscy się zajadali.
Makowiec z jabłkami
150 g masła lub margaryny,
250 g cukru,
1 łyżka kaszy kukurydzianej,
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
0,5 kg kwaśnych jabłek
6 jajek,
250 g mielonego maku
Zrobiłam makowiec według tego przepisu, IDEALNY. Wilgotny, po prostu super, wszyscy się zajadali.
Oto przepis na makowca, którego niedawno robiłam i mam zamiar zrobić go niedługo na Wielkanoc
Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Ostatnio zmieniony wt 05 mar, 2013 14:13 przez takazdrowa, łącznie zmieniany 1 raz.