Pierogi białoruskie

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Pierogi białoruskie

Post autor: Agniesia »

Pierogi białoruskie
autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html

Składniki:
- ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej (ja biorę kaszę i mielę ją w młynku do kawy)
- 2 łyżki masła
- 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
- 2 jajka
- sól
nadzienie: 40 dag twarogu
- sól
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

W rondlu zagotuj szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodaj masło i mąkę gryczaną, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawałki wielkości kurzego jaja, rozpłaszczaj je na dłoni możliwie cienko. Na środek placuszka połóż łyżeczkę twarogu. Złóż na pół i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smaż z obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawaj prosto z patelni. Można je na talerzu polać śmietaną.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

ale jaki twaróg na diecie bezglutenowej,zwykły w kostce?
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

taki w kostce będzie najlepszy, takie w wiaderkach maja czasem mnóstwo dodatków.
Obrazek
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Monisiaczka »

Pojawił się twaróg firmy Pilos uważam że jest bezglutenowy.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Agniesia,
te pierogi można gotować ?próbowałaś ?, smażone nie dla mnie a brzmi ten przepis apetycznie :)
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Jeli pisze:Agniesia,
te pierogi można gotować ?próbowałaś ?, smażone nie dla mnie a brzmi ten przepis apetycznie :)
Nie wiem czy się nie rozpadną ale spróbować można.
Zachęcam do eksperymentów i podzielenia się z nami wnioskami :)
Obrazek
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

ok :)
hm byłyby moje pierwsze pierogi bezglutenowe
oczywiście! jeśli będzie sukces opiszę :)
ODPOWIEDZ