Pierogi białoruskie
Moderator: Moderatorzy
Pierogi białoruskie
Pierogi białoruskie
autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej (ja biorę kaszę i mielę ją w młynku do kawy)
- 2 łyżki masła
- 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
- 2 jajka
- sól
nadzienie: 40 dag twarogu
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
W rondlu zagotuj szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodaj masło i mąkę gryczaną, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawałki wielkości kurzego jaja, rozpłaszczaj je na dłoni możliwie cienko. Na środek placuszka połóż łyżeczkę twarogu. Złóż na pół i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smaż z obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawaj prosto z patelni. Można je na talerzu polać śmietaną.
autor: Grażyna Toruńczyk
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5404 ... EPISY.html
Składniki:
- ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej (ja biorę kaszę i mielę ją w młynku do kawy)
- 2 łyżki masła
- 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
- 2 jajka
- sól
nadzienie: 40 dag twarogu
- sól
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
W rondlu zagotuj szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodaj masło i mąkę gryczaną, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawałki wielkości kurzego jaja, rozpłaszczaj je na dłoni możliwie cienko. Na środek placuszka połóż łyżeczkę twarogu. Złóż na pół i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smaż z obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawaj prosto z patelni. Można je na talerzu polać śmietaną.
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz