Ciasto z fasoli

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Ciasto z fasoli

Post autor: Manga »

znalezione w necie
jeszcze nie próbowałam ale zapowiada się ciekawie :P

CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI
Składniki
(na małą blaszkę- keksówkę)
1 szklanka czarnej fasoli
2 mocno dojrzałe banany (najlepiej z brązowiejącą skórką)
2 średnie słodkie jabłka
4 łyżki syropu z agawy
szklanka orzechów włoskich
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do wysmarowania blaszki

Wykonanie
Fasolę moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Wrzucam do blendera z obranymi pokrojonymi jabłkami i bananami. Dolewam syrop z agawy, należy dolać go tyle by masa była nieco za słodka (ilość jego dodania będzie zależna od tego jak słodkich użyjemy owoców) i wanilię. Oddzielnie mieszam proszek z kakao, cynamonem i gałką, dodaję do masy, porządnie mieszam, dodaję pokruszone orzechy, mieszam.
Przelewam masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piekę w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) ok 50 minut, należy testować wykałaczką czy po wbiciu w ciasto nie zostaną na niej drobinki.
Ze składnikami można kombinować, dla uzyskania bardziej zwartego ciasta można dodać więcej fasoli czy zmiksowane płatki owsiane lub większą porcję orzechów i zblendować część z nich. Można dodać też nieco zaparzonej kawy, dodać inne ulubione bakalie.


Ciasto czekoladowo- kokosowe z fasoli

Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
• puszka czerwonej fasoli
• 4 łyżki kakao
• 4 jajka
• 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
• 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 3 łyżki płatków migdałowych
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kefiru lub jogurtu
• 2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)
• łyżeczka ekstraktu czekoladowego (ew. waniliowego lub można pominąć)
Fasolę wypłucz dokładnie na sitku a następniezmiksuj razem z jajkami w rozdrabniaczu/blenderze na gładką masę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (wiórki i płatki na końcu). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj olejem i obsyp mielonym siemieniem lnianym (zamiast bułki tartej) - osobiście polecam ten drugi sposób. Masę wlej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.
Owocówka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: sob 15 wrz, 2012 10:54
Lokalizacja: Polska

Post autor: Owocówka »

Manga,
próbowałaś to ciasto czekoladowe? Wyszło i smaczne jest?
Czytajac po skłądnikach jest wszystko co może mój ekstra-uczuleniowy syn i mam zamiar je próbować zrobić, ale może już je robiłaś i masz jakieś cenne uwagi?
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Ja nie Manga, ale napiszę od siebie, że piekłam kiedyś ciasto i ciasteczka z fasoli i...da się to zjeść, ale więcej nie będę tego piekła. Fasoli właściwie nie czuć, ale sam ten fakt nie powoduje, by ciasto było smaczne. Zawsze można pokombinować i np. przełożyć jakimś kremem, dżemem, czy polać polewą.
Jeśli chodzi o ciasta z warzyw, to zdecydowanie polecam cukiniowe, marchewkowe, dyniowe. Jest mnóstwo przepisów w sieci. Wystarczy zamienić mąkę i proszek na bezglutenowe i pyszne, zdrowe ciasto gotowe:)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Post autor: Manga »

Przepraszam ze odpisuje dopiero teraz.Przepisy które podałam jeszcze nie wypróbowane ale robiłam ciasto z tego przepisu

1 puszka fasoli czerwonej
4 łyzki kakao
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka w proszku
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

- fasole dobrze przepłukac,zmiksowac z jajkami i dodawać reszte składników
wiórki i płatki na końcu
- forme wysmarowac olejem i posypac bułką
piec 40 min w temp 180st

i wyszło tak
Obrazek

uwagi
- smak b.dobry (ale w następnym dam mniej mleka w proszku )
- zrobie w mniejszej formie (moja miała 25cm )wtedy wyjdzie wyższe
- ciasto miękkie,puszyste doskonale nadaje się na biszkopt do torta :D
olku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 40
Rejestracja: śr 22 lip, 2009 10:32
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciasto z fasoli

Post autor: olku »

[quote="Manga"]zn
• 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu


chciałam zauważyć, że nie każdy słodzik nadaje się do testowania do wypieków. Aspartam rozpada się w wysokiej temperaturze, ale już np. słodziki na bazie acesulfamu można wykorzystać do pieczenia - zazwyczaj na opakowaniu jest napisane czy można podgrzewać, a jeśli nie, to tak jak napisałam: aspartam nie, acesulfam tak.
Awatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 264
Rejestracja: pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Re: Ciasto z fasoli

Post autor: Manga »

olku pisze:
Manga pisze:zn
• 30 rozgniecionych tabletek słodzika lub 1/2 szklanki cukru/ksylitolu
chciałam zauważyć, że nie każdy słodzik nadaje się do testowania do wypieków. Aspartam rozpada się w wysokiej temperaturze, ale już np. słodziki na bazie acesulfamu można wykorzystać do pieczenia - zazwyczaj na opakowaniu jest napisane czy można podgrzewać, a jeśli nie, to tak jak napisałam: aspartam nie, acesulfam tak.
Ja podałam jedynie orginalny przepis a jak wiemy każdy "modyfikuje pod siebie" ;)
ODPOWIEDZ