Co potrzebujemy?
5 jajek
1 szklanka cukru
1¾ szklanki mąki bezglutenowej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
aromat zapachowy
bułka tarta bezglutenowa
Jak przygotować ciasto?
Musimy mieć formę do babki. Taką standardową (plus minus 2,6 litra) smarujemy masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą. Jajka ubijamy na bardzo puszystą masę. Pamiętajcie, by masa była naprawdę bardzo puszysta. Powinna nawet dwukrotnie powiększyć objętość.
Łyżka po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę bezglutenową mieszamy z proszkiem do pieczenia. To dodajemy do masy jajecznej wraz z aromatem zapachowym. Wszystko mieszamy.
Masło roztapiamy w garnuszku. Wrzące wlewamy do ciasta i mieszamy znów do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę. Musi być zalana mniej więcej do 2/3 wysokości, gdyż babka mocno rośnie.
Babkę pieczemy przez godzinę. Pierwsze 30 minut pieczemy w 160 st. Celsjusza. Drugie 30 min. pieczemy w 170 st. Przed wyjęciem babki sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. Przed podaniem obsypujemy babkę cukrem pudrem.
Szczegóły na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/ ... -piaskowa/
Puszysta babka piaskowa
Moderator: Moderatorzy