Puszysta babka piaskowa

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Puszysta babka piaskowa

Post autor: noodle »

Co potrzebujemy?

5 jajek
1 szklanka cukru
1¾ szklanki mąki bezglutenowej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
aromat zapachowy
bułka tarta bezglutenowa

Jak przygotować ciasto?

Musimy mieć formę do babki. Taką standardową (plus minus 2,6 litra) smarujemy masłem i obsypujemy bezglutenową bułką tartą. Jajka ubijamy na bardzo puszystą masę. Pamiętajcie, by masa była naprawdę bardzo puszysta. Powinna nawet dwukrotnie powiększyć objętość.

Łyżka po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę bezglutenową mieszamy z proszkiem do pieczenia. To dodajemy do masy jajecznej wraz z aromatem zapachowym. Wszystko mieszamy.

Masło roztapiamy w garnuszku. Wrzące wlewamy do ciasta i mieszamy znów do połączenia. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy na babkę. Musi być zalana mniej więcej do 2/3 wysokości, gdyż babka mocno rośnie.

Babkę pieczemy przez godzinę. Pierwsze 30 minut pieczemy w 160 st. Celsjusza. Drugie 30 min. pieczemy w 170 st. Przed wyjęciem babki sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy. Przed podaniem obsypujemy babkę cukrem pudrem.

Szczegóły na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/ ... -piaskowa/
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
ODPOWIEDZ