Mazurek kajmakowy

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Mazurek kajmakowy

Post autor: noodle »

Co potrzebujemy? (wykorzystałam blachę do tarty, bo ciasto jest bardzo płaskie)

120 gram miękkiego masła
60 g drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
paczka migdałów (zmielone lub zgniecione wałkiem)
200 g masy kajmakowej z puszki (wykorzystałam kakaową)
do ozdobienia: ulubione bakalie (u mnie migdały, rodzynki, suszone morele)

Jak przygotować mazurek kajmakowy?

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do tego migdały, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Masę przekładamy do tak przygotowanej foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut, do suchego patyczka.

Kiedy ciasto się upiecze, odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przelewamy masę kajmakową do garnka i podgrzewamy, by łatwiej było rozsmarować na cieście. Potem ozdabiamy mazurek, wedle preferencji.

Szczegóły na blogu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/ ... kajmakowy/
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Awatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 356
Rejestracja: śr 14 cze, 2006 15:18
Lokalizacja: Poznań

Re: Mazurek kajmakowy

Post autor: mamadwójki »

Bez mąki go robiłaś" a znasz jakieś inne sprawdzone przepisy na mazurki bg?
Asia
ODPOWIEDZ