Właśnie znalazłam taki przepis i bardzo mi się spodobał http://magda-kucharzy.blogspot.com/2013 ... zebra.html
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki w różnych smakach i kolorach
- 3 szklanki wody
- tabliczka białej czekolady
Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzić (można umieścić na chwilę w zamrażalniku), następnie ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części, dodać chłodną, ale wciąż płynną galaretkę, zmiksować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wykończenia. Wstawić do lodówki aż do ścięcia.
Świetnie smakuje z wiórkami albo z polewą z białej czekolady (należy pamiętać, by wystudzić ją przed polaniem pianki).
Trójkolorowa pianka zebra
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź
Dziękuję! Dawno temu poszukiwałam czegoś na ten kształt... Dziś mam namiar ugotować za przepisem) Chociaż już jest zimmmmmno
Powodzenia!
_______________________________________
Powodzenia!
_______________________________________
Ostatnio zmieniony ndz 01 gru, 2013 09:43 przez Margarida, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Re: Trójkolorowa pianka zebra
Deser wydaje się pyszny.Takie mleko skondensowane można?
Re: Trójkolorowa pianka zebra
Właśnie naszło mnie na małe co nie co i znalazłam ten przepis fenomenalne pewnie latem smakuje lepiej,ale nie mogłam się oprzeć mąż kupił mleko zagęszczone zamiast skondensowanego-twierdzi,że to samo(a z szefem kuchni nie zamierzam dyskutować),więc zrobiłam na tym co miałam,w składzie samo mleko tłuste i E-coś tam.genialne!właśnie zjedliśmy jutrzejszy podwieczorek dla syna i jego kolegów
Re: Trójkolorowa pianka zebra
Zrobiłam dziś z zagęszczonego, wyszło bardzo dobre, z tym, że ja robiłam z galaretek bez cukru CELIKO i one jednak mają nieco słabszy smak. Następnym razem dodam nieco soku z cytryny, aby smak był bardziej wyrazisty.