Bezglutenowa babka marmurkowa

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dredd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: czw 29 sie, 2013 14:20
Lokalizacja: kraków

Bezglutenowa babka marmurkowa

Post autor: dredd »

Jedliście kiedyś tę babkę? Jeśli nie, nic straconego!

Składniki:

250g masła lub margaryny
160g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek (rozmiar M)
310g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Schär Mehlmix C (wariant 2: 210g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej, 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej; wariant 3: 100g mąki ryżowej lub zmielonego ryżu, 100g mąki kukurydzianej, 110g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
100g czekolady do dekoracji


Sposób przygotowania:

Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 22- 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej dowolną mąką bezglutenową.
Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
Piec w nagrzanym piekarniku około 55 minut (lub troszkę krócej), do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią babkę.


Napiszcie czy Wam smakowało, bo mi bardzo!
julitka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 13 wrz, 2013 13:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: julitka »

No z tego co widze to naprawde nic ciekawego :P
ODPOWIEDZ