Pizza

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Pizza

Postprzez Agniesia » Cz 17 lut, 2005 18:40

PIZZA
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży lub 1 opakowanie drożdży dr. Oetker
- 1 szklanka mleka
- 10 dag margaryny (1/2 kostki)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Jeśli chodzi o nadzienie, można wybrać takie produkty jak papryka, cebula, pieczarki, ser, wędlina, przecier pomidorowy lub ulubiony sos (koniecznie bezglutenowy) czy cokolwiek innego, co bardzo lubicie a na pewno wam nie zaszkodzi.

Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu z tłuszczem. Do naczynia wsypać mąkę, sól, dodać żółtko i przestudzone mleko z tłuszczem. Ciasto wyrabiać mikserem. Dodać do niego wyrośnięte drożdże i miksować, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem. Ciasto posmarować przecierem (lub sosem) i nałożyć warstwami przygotowane uprzednio nadzienie na końcu kładąc utarty ser. Piec około 30 minut.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marta » Śr 15 cze, 2005 00:04

Jaki rodzaj mąki najlepiej sie do tego nadaje?
marta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz 10 mar, 2005 22:56
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Agniesia » Śr 15 cze, 2005 07:24

Myślę, że odpowiedni będzie mix ciast bezglutenowego obojętnie której firmy :D
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez marta » Cz 16 cze, 2005 00:02

Dzięki :cheesy:
marta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Cz 10 mar, 2005 22:56
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Sheep » Pt 30 cze, 2006 22:01

Pizza 2
Ciasto jest wgo przepisu pani Beck-Pietrzak z "Moje dziecko jest na diecie"
Wierzch według uznania.

40 dag mąki bg
3 łyżki oleju (ja dałam oliwę)
250 ml wody (letniej najlepiej, coby rozczyn się zrobił)
2,5 dag świeżych drożdży lub paczka suszonych
łyżeczka cukru (ja nie dawałam)

drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać olej i mąkę, zagnieść ciasto (mikser może być pomocny). Wyłożyć na blachę czy do tortownicy, ponakłuwać lekko widelcem, ułożyc na wierzchu co kto lubi i piec :)

Jak pamiętam, to wyszła mi pizza wielkośći powyżej dużego talerza, ale była za gruba nieco, wiec następnym razem wzięłabym mniej mąki, pewnie z 30 deko na dwie osoby byłoby w sam raz.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez re_mike » Pn 19 mar, 2007 19:08

co to jest skrót mąki bg :D , mam pytanie i jak ona smakuje, jest lepsza niż te gotowe spody od pizzy( oczywiście bezglutenowe:D)
Avatar użytkownika
re_mike
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn 05 mar, 2007 18:38
Lokalizacja: W-wy

Postprzez asiar » Pn 19 mar, 2007 21:12

bg- bezglutenowy
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 421
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez kabran » Pn 19 mar, 2007 22:11

re_mike napisał(a):jest lepsza niż te gotowe spody od pizzy( oczywiście bezglutenowe:D)
Hmmm... Czy lepsza, to rzecz gustu trochę, ale dla mnie każde ciasto zrobione w domu jest lepsze niż gotowe spody z Bezglutenu. "Gotowce" mają jakąś taką tajemniczą strukturę nadmuchanego styropianu, w dodatku bez smaku, zaś domowe ciasto drożdżowe jest puszyste tak jak trzeba, sprężyste, no... jak ciasto ;) . Ale innych spodów niż wyprodukowanych przez Bezgluten nie jadłam, może są o niebo lepsze... ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez bogusia » Pn 19 mar, 2007 23:39

Moim dziewczynom smakują spody Glutenexu.
Najpierw je odparowuję ,smaruję olejem,układam co się da i do piekarnika.
Spody z Bezglutenu też jadają , ale one są z ziołami i nie zawsze córki mają na nie ochotę.
Kiedyś robiłam spody sama , ale notorycznie wychodził mi prawie chleb :) i takich grubych nikt nie chciał jeść.
Spróbuję przepis podany przez Sheep.
bogusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 254
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2004 14:26
Lokalizacja: Katowice

Postprzez thh-polka » Śr 21 mar, 2007 14:19

Mnie tez nie wychodzi pizza. Po upieczeniu wyglada jak krowi placek. ( Ktos na forum uzywal juz tego okreslenia. Od razu pomyslalam sobie o mojej pizzy.) Probowalam kilka razy i juz sie zniechecilam.
A przeciez pieke ( nie chwalac sie ) b. dobre chleby bezglutenowe. Chleby glutenowe i pizze glutenowe tez pieke sama. Pizza bezglutenowa nie chce mi wyjsc.
Zamiast pizzy robie dla syna takie zapiekanki na kawalku chleba bg.
W Norwegii kupuje mu krazki pizzy firmy Semper. Sa wspaniale, chrupiace i smakuja jak prawdziwa pizza.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 192
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Sheep » Śr 21 mar, 2007 14:46

Ten przepis, który podałam kilka postów wyżej, mnie się sprawdził. Pizza wyszła naprawdę w porządku, tylko że za gruba, ale po prostu wzięłam za dużo ciasta jak na mój prodiż.
Polecam, prosty i moim zdaniem powinno wyjść.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez thh-polka » Cz 22 mar, 2007 04:14

Owieczko, poprosze o dokladniejsze informacje.
Gdy wyrabiam ciasto bezglutenowe mikserem, to ono "podchodzi" mi po koncowkach miksera (spiralach) az na mikser. Ciasto wyrabiam zawsze lyzka.
Po nalozeniu dodatkow na ciasto odstawiasz je do wyrosniecia? Czy takie niewyrosniete prosto do piekarnika?
W jakiej temp. pieczesz? Czy 220-225/ 20-25 min tak jak dla pizzy glutenowej.
Jestem tak zniechecona moimi niepowodzeniami, ze bez dokladnych wskazowek nie odwaze sie probowac ponownie.
Pozdrawiam
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 192
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez Sheep » Cz 29 mar, 2007 09:16

Niestety nie mogę udzielić tak konkretnych wskazówek...
strasznie dawno tę pizzę robiłam :zdziw:
Nie mam w domu piekarnika i piekę w prodiżu, on ma stałą temperaturę, ale nie wiem jaką dokładnie, podejrzewam, że koło 200 stopni.
Wyrabiałam ciasto mikserem, trochę sie namęczyłam, ale wyszło.
Jeszcze sprawdzę potem w przepisie dokładnie, ale podejrzewam, że nie musi wyrastać, inaczej bym napisała wcześniej ;).
Ważne, żeby jak się już ułoży ciasto, to żeby je ponakłuwać widelcem po wierzchu, wtedy się nie zrobią bąble.
Wydaje mi się, że powinna naprawdę bez problemu wyjść, trzymam kciuki :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kabran » Cz 29 mar, 2007 14:52

Thh-polka! Ja ciasto na pizzę robię wg przepisu glutenowego, kiedyś mikserem (takim z końcówkami w kształcie spirali), a teraz w aparacie do chleba. Wychodzi bez problemów, rośnie jak głupie... :D Potem wyjmuję ciasto i rozwałkowuję brutalnie na blaszce. Nakłute rośnie jeszcze, ale bardziej równomiernie. Surowe smaruję sosem pomidorowym, obkładam czym tam dusza zapragnie i do pieca. Bodajże na 30 minut, temperatura ok. 200 st. C. Fakt, że ciasto wychodzi bardziej puszyste niż z pizzerni, ale chleba nie przypomina. No i zioła też są ważne, nadają taki...pizzowy charakter. Nie jest to może wyrób do złudzenia przypominający oryginał, ale jako "pizzopodobny" może być. W każdym razie ratuje przed ślinotokiem w sytuacjach, gdy reszta towarzystwa obżera się prawdziwą pizzą... ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez pogar » Śr 07 lis, 2007 20:07

witam
mam pytanie z jakiej maki zrobic pizze?
probowalme ja robic wg przepisu nr 2, jako make dalem to:

Obrazek . (dwie paczki)
wyszly mi z tego dwie pizze srednie lub jedna duuza, ale dosyc cienkie..
Kiepsko rosna, krance pizzy twarde (20 minut na 225 stopniach).

Zamiana wody na mleko niewiele zmienila.

Kolejna proba bedzie z ta maka:

Obrazek

Z jaka maka macie najlepsze doswiadczenia?
Pozdrawiam
--
Pogar
Avatar użytkownika
pogar
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): Wt 30 paź, 2007 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość