Pizza

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: Pizza

Postprzez Leeloo » N 15 mar, 2015 22:34

Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7244
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pizza

Postprzez kasiqqq » Pt 20 mar, 2015 10:21

Być może komuś przypadnie do gustu pizza z mojego przepisu z chrupiącym ciastem z mąki ziemniaczanej, ryżowej oraz tapioki ;)
na stronie również przepis na domowej roboty sos pomidorowy (zamiast keczupu)
Link: http://malewypieki.pl/bezglutenowa-pizza/
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Pizza

Postprzez Adrian » Pt 03 lip, 2015 20:54

Najlepsza pizza wychodzi z tego:

Obrazek

Przepis na pizze na odwrocie :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1053
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pizza bezglutenowa we Wrocławiu

Postprzez incola » Cz 10 gru, 2015 13:53

Czy warto kupować bezglutenową pizzę w restauracji nie mając pewności z jakich składników została wykonana? Lepiej przyrządzić domową pizzę – smakuje świetnie, a przy okazji mamy 100% pewności jakie produkty zostały użyte. Szybki przepis dla wszystkich zainteresowanych!

Ciasto:
- 75 g mąki z ciecierzycy Incola
- 75 g mąki ryżowej Incola
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta suszonych ziół (np. bazylii)

Sos pomidorowy:
- 200 g passaty
- szczypta oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzy

Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami, mieszając powoli wlewaj mleko i dokładnie połącz. Na koniec dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Ugniataj ciasto ręką, a gdy już będzie zwarte przełóż ja na stolnicę czy blat obsypany mąką i dokończ czynność.

Gdy otrzymasz jednolitą masę rozwałkuj ciasto i przełóż ja na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Ciasto wrzuć do piekarnika na 8 minut, piecz w temperaturze 220 stopni.
Wyciągnij podpieczone ciasto, rozprowadź sos i ułóż dodatki, ponownie włóż do piekarnika na około 10 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos: passatę przypraw drobno posiekanym czosnkiem, dodaj oliwę, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszaj.

Zyskujesz nie tylko pyszny i zdrowy obiad, ale także świetną zabawę przy gotowaniu. Spróbuj, a na pewno domowa pizza Incoli na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
incola
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr 26 sie, 2015 22:05

Re: Pizza

Postprzez Anja » Pn 18 sty, 2016 00:50

To było dobre. Znalazłam na Pichcimy zdrowo ...
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Karolina OdNowa" Karoliny i Maćka Szaciłło.
Ciasto na pizze:
400 g mąki gryczanej
2 czubate łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
ok. szklanka letniej wody
Rozrabiamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę zmieszaną z babką i solą. Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i klejące. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na małą godzinkę
10 min 250 stopni
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Poprzednia strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości