Pizza
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 75
- Rejestracja: pt 07 lis, 2008 10:55
- Lokalizacja: Bielsko-Biała/Warszawa
Ja zawsze pizze robię na oko. Ok szklanki mąki (jaką mam akurat bg pod ręką), ponad 2 łyżki oliwy, opakowanie drożdży z dr.Otkera oraz ciepłej wody. Zawsze wychodzi i jest przepyszne!! (Jeśli ma ktoś możliwość i taką lubi, polecam dodanie kiełbasy żywieckiej z Zawsze Dobre).
dieta od 14 października 2008r.
Mój przepis na podkład do pizzy bez mleka i jaj:
Składniki:
* 2,5 szklanki mixu mąki domowej Bezgluten (szklanka = 200g)
* szklanka ciepłej wody
* saszetka drożdży instant
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki stołowe oleju
Do szklanki ciepłej wody wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie do naczynia wsypać mąkę, dodać olej, sól. Dolać drożdże, wymieszać wszystko. Wyrobić ciasto, przykryć naczynie ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu wyrobić wyrośnięte ciasto ponownie. Blachę posmarować olejem (rozprowadzić go np. za pomocą pędzelka), posypać odrobiną mąki lub bułki tartej. Uformować placek z grubszymi brzegami, za pomocą pędzelka nawilżyć je odrobiną wody.
Sos i farsz komponujemy wedle własnego upodobania . Wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 'C na ok 10 minut. Ser nakładamy kilka minut przed zakończeniem pieczenia. Pizza wychodzi chrupka i z puszystymi brzegami .
Smacznego
Składniki:
* 2,5 szklanki mixu mąki domowej Bezgluten (szklanka = 200g)
* szklanka ciepłej wody
* saszetka drożdży instant
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki stołowe oleju
Do szklanki ciepłej wody wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. W tym czasie do naczynia wsypać mąkę, dodać olej, sól. Dolać drożdże, wymieszać wszystko. Wyrobić ciasto, przykryć naczynie ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu wyrobić wyrośnięte ciasto ponownie. Blachę posmarować olejem (rozprowadzić go np. za pomocą pędzelka), posypać odrobiną mąki lub bułki tartej. Uformować placek z grubszymi brzegami, za pomocą pędzelka nawilżyć je odrobiną wody.
Sos i farsz komponujemy wedle własnego upodobania . Wstawiamy pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 'C na ok 10 minut. Ser nakładamy kilka minut przed zakończeniem pieczenia. Pizza wychodzi chrupka i z puszystymi brzegami .
Smacznego
My tak robimy pizze, przepis zmodyfikowałem jeszcze z przepisu, który wykorzystywalimy przed przejciem na dietę bezglutenowš.
Składniki:
4 szklanki mški bezglutenowej
50 g drożdży
3 łyżki oleju
Szklanka wody
1/3 szklanki mleka (może być woda)
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
oregano
keczup
15 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
ok. 70g oliwek zielonych
Drożdże rozpuć w mleku, dodaj cukier, wymieszaj lekko podgrzewajšc (jak za mocno podgrzejesz to nie wyrosnš). Odstaw do wyronięcia w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosnš, tak mniej więcej potrojš swojš objętoć dodaj je do mški. Dodaj również szczyptę soli, wodę, olej całoć wymieszaj/ugnieć rękš. Niestety ciasto się bardzo lepi do ršk. W razie potrzeby dodaj wody, ale uważaj żeby ciasto nie było za rzadkie. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie pokrój kiełbasę (bezglutenowš) w plasterki i obsmaż je na patelce. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, również obsmaż je na patelni. Oliwki pokrój w drobniejsze częci, my kroimy na 2 lub 3 częci. Po około 30 minutach, rozłóż ciasto na blasze wysmarowanej olejem. Na ciecie rozsmaruj cienkš warstwę keczupu ( my używamy bezglutenowego McDonald). Posyp pizzę oregano, następnie nałóż wszystkie składniki kiełbasę, pieczarki, oliwki. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pizzę piecz około 30 minut, potem posyp serem żółtym i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Efekt można zobaczyć na naszym blogu
Składniki:
4 szklanki mški bezglutenowej
50 g drożdży
3 łyżki oleju
Szklanka wody
1/3 szklanki mleka (może być woda)
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
oregano
keczup
15 dag pieczarek
25 dag sera żółtego
ok. 70g oliwek zielonych
Drożdże rozpuć w mleku, dodaj cukier, wymieszaj lekko podgrzewajšc (jak za mocno podgrzejesz to nie wyrosnš). Odstaw do wyronięcia w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosnš, tak mniej więcej potrojš swojš objętoć dodaj je do mški. Dodaj również szczyptę soli, wodę, olej całoć wymieszaj/ugnieć rękš. Niestety ciasto się bardzo lepi do ršk. W razie potrzeby dodaj wody, ale uważaj żeby ciasto nie było za rzadkie. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie pokrój kiełbasę (bezglutenowš) w plasterki i obsmaż je na patelce. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, również obsmaż je na patelni. Oliwki pokrój w drobniejsze częci, my kroimy na 2 lub 3 częci. Po około 30 minutach, rozłóż ciasto na blasze wysmarowanej olejem. Na ciecie rozsmaruj cienkš warstwę keczupu ( my używamy bezglutenowego McDonald). Posyp pizzę oregano, następnie nałóż wszystkie składniki kiełbasę, pieczarki, oliwki. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pizzę piecz około 30 minut, potem posyp serem żółtym i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Efekt można zobaczyć na naszym blogu
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Metodą prób i błędów zauważyłem, że pizza wychodzi lepsza jeśli do ciasta doda się jednego ugotowanego ziemniaka. Ja lubię pizzę na cienkim cieście i niestety z samej mąki wychodzi albo twarde albo za bardzo "chlebowe". Przeciśnięty ziemniak sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne (nie mylić z kluchowate )
Na średnią pizzę używam:
- 1,5 szklanki mąki BG (ewentualnie mixu chlebowego BG)
- 0,5-0,75 szklanki wody z mlekiem 1:1
- 1 ugotowany, średni, przeciśnięty ziemniak
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier
Drożdże mieszam z wodą, mlekiem i odrobiną cukru i od razu wlewam do mąki z ziemniakiem, oliwą i solą. Największy problem jest z odpowiednią konsystencją ciasta. Wyrabiam je w misce najpierw łyżką, a dopiero jak się w miarę wymiesza obsypuje mąką i wyciągam na blat żeby jeszcze je wyrobić. Moje ciasto do końca jest lekko klejące dlatego cały czas mam ręce i blat z mąki. Po wyrobieniu ciasta od razu kładę na blachę wysypaną mąką kukurydzianą (nie smaruję blachy oliwą bo wtedy spód robi się za wilgotny i się nie przypieka tak jak lubię - oliwę dodaję tylko do ciasta). Robię widelcem kilka dziurek żeby powietrze mogło uchodzić, wykładam sos z koncentratu pomidorowego, ketchupu, oliwy, cukru, soli i ziół oraz kładę dodatki wedle uznania.
Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika na najniższą półkę i piekę jakieś 15-20 min.
Taka pizza jak dla mnie praktycznie nie odstaje od tej tradycyjnej na cienkim cieście
Na średnią pizzę używam:
- 1,5 szklanki mąki BG (ewentualnie mixu chlebowego BG)
- 0,5-0,75 szklanki wody z mlekiem 1:1
- 1 ugotowany, średni, przeciśnięty ziemniak
- oliwa z oliwek
- sól
- cukier
Drożdże mieszam z wodą, mlekiem i odrobiną cukru i od razu wlewam do mąki z ziemniakiem, oliwą i solą. Największy problem jest z odpowiednią konsystencją ciasta. Wyrabiam je w misce najpierw łyżką, a dopiero jak się w miarę wymiesza obsypuje mąką i wyciągam na blat żeby jeszcze je wyrobić. Moje ciasto do końca jest lekko klejące dlatego cały czas mam ręce i blat z mąki. Po wyrobieniu ciasta od razu kładę na blachę wysypaną mąką kukurydzianą (nie smaruję blachy oliwą bo wtedy spód robi się za wilgotny i się nie przypieka tak jak lubię - oliwę dodaję tylko do ciasta). Robię widelcem kilka dziurek żeby powietrze mogło uchodzić, wykładam sos z koncentratu pomidorowego, ketchupu, oliwy, cukru, soli i ziół oraz kładę dodatki wedle uznania.
Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika na najniższą półkę i piekę jakieś 15-20 min.
Taka pizza jak dla mnie praktycznie nie odstaje od tej tradycyjnej na cienkim cieście
Ostatnio zmieniony czw 08 lip, 2010 10:44 przez mr.kwiatek, łącznie zmieniany 2 razy.
To ja się ustawiam w kolejce!asiailuki pisze:mam celiakie od urodzenia i gotować piec umiem bardzo chętnie Wam zrobię pizze bezglutenową sama sobie czasem piekę:P
Btw masz jakiś dobry przepis na ciasto 'pizzowe'? Kolejne pytanie: jakiej mąki używasz?
Ostatnio piekłam najzwyklejsze w świecie ciasteczka maślane i użyłam koncentratu mąki domowej firmy Bezgluten, ale wyszły jakieś takie inne niż ostatnim razem (przed zdiagnozowaniem celiakii i w dodatku 3 lata temu ). No cóż, kto jak kto, ale ja się do pieczenia po prostu nie nadaję.
Pizza:1 szklanka mixu Scher, 1/2 łyzeczki ( płaskiej) świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, ciepła woda ( tyle, żeby ciasto dało się zlepić w kulkę i było elastyczne) sól. Uformować placek, posmarować olejem, dodatki wg uznania . Piec 10- 15 minut w temp. 180- 200 stopni. Smacznego
Ostatnio zmieniony czw 16 wrz, 2010 09:17 przez Basiar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Hejka
Hejka:)
Najlepsze pizzy są firmy bezgluten jedno opakowanie zawiera aż 3 sztuki.Spód pizzy smaruje się najpierw olejem potem dodaje się pokrojoną mozzarelle,pomidora, cebulkę, czosnek i wkłada do piekarnika na 10 minut.
Najlepsze pizzy są firmy bezgluten jedno opakowanie zawiera aż 3 sztuki.Spód pizzy smaruje się najpierw olejem potem dodaje się pokrojoną mozzarelle,pomidora, cebulkę, czosnek i wkłada do piekarnika na 10 minut.