Pizza

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez gosia888 » Śr 10 lis, 2010 22:22

te gotowe blaty nie mają porównania z pizzą robiona. Ja robię w automacie panasonica do pieczenia chleba. Wg ich przepisu. Co prawda zamiast mleka w proszku daje normalne mleko a zamiast 300 g mąki pszennej daje mieszankę mąk - pierogową makaranowo naleśnikową, biszkoptową i trochę mixu do pieczenia chleba schara. Jest pyszna. Potem wkleje przepis.
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez ola26 » Cz 11 lis, 2010 10:07

Ja w sobotę podjęłam próbę zrobienia pizzy z przepisu sheep, wyszła wyśmienita. Spód nie był za gruby, nie miał smaku buły. Przepis bardzo łatwy i naprawdę pizza wychodzi smaczna. Polecam. Ja dziś będę robiła drugi raz :)
Obrazek
ola26
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): Śr 25 lip, 2007 09:43
Lokalizacja: kutno

Postprzez Anna Mama Szymona » N 20 lut, 2011 08:32

Wczoraj robiłam pizze z takiego przepisu http://katespiehole.blogspot.com/2010/1 ... enowa.html i wyszła naprawdę smaczna tylko zamiast drożdży podanych w przepisie dałam opakowanie drożdży suchych.
Anna Mama Szymona
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 187
Dołączył(a): Pt 13 lis, 2009 13:19
Lokalizacja: łódź

Postprzez sunshine » Pn 19 wrz, 2011 09:41

Ostatnio zrobiłam pizzę wzorując się na przepisie ze strony Gluten Free Mommy. Wyszła puszysta, miękka, bez zakalca i co najfajniejsze - ładnie się zarumieniła :)

Przepis (z moimi zmianami, pizza o średnicy 30cm):

* 0.25 szklanki mąki z prosa
* 0.75 szklanki mąki z białego ryżu
* 0.25 szklanki mąki kukurydzianej
* 0.25 szklanki skrobii kukurydzianej
* 0.5 szklanki skrobii z tapioki
* 1 łyżeczka gumy guar
* 0.75 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
* 20g drożdży świeżych
* 0.75 szklanki ciepłej wody
* 2 jajka
* 2.5 łyżki oleju/oliwy
* 0.5 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
* łyżka oregano

Nagrzać piekarnik razem z blachą do pieczenia do 50°C. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże zasypać cukrem i rozpuścić w 0.25 szklanki wody, odstawić na kilka minut. Wymieszać razem mąki, skrobie, sól, gumę guar i oregano. Osobno wymieszać ocet, miód i olej. Do suchych składników wlać mieszankę z olejem, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Mieszając wszystko dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być dosyć sztywne, nie rozlewające się, podobnie jak gęsta śmietana (na pewno nie da się wziąć go w ręce). Ilość dodanej wody zależy od rodzajów mąk i skrobii (ja dodałam od razu całość i potem musiałam dosypać ok. 1 łyżki mąki). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, rozsmarować na nim ciasto tworząc okrąg o średnicy ok. 30cm (ciasto wyszło mi grube na ok. 1cm). Posmarować wierzch delikatnie oliwą. Wstawić do ciepłego wyłączonego pieca na 30-40 minut. Następnie wyciągnąć i ułożyć na cieście składniki (u nas było to chorizo, ser, pomidory, kurki i cebula). Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec pizzę przez ok. 20 minut lub w razie potrzeby dłużej. Smacznego! :)

A tutaj można zobaczyć moją pizzę
sunshine
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 54
Dołączył(a): Cz 24 lut, 2011 22:56
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gosia888 » Pn 19 wrz, 2011 12:43

sunshine, o jejku strasznie skomplikowana Twoja pizza. Aż taka kucharka to nie jestem.
Za to w sobotę robiłam pizzę z normalnego glutenowego przepisu i wyszła rewelacja. Też pyszna nie zakalec puszysta do tego stopnia że mąż mi podjadał a miał glutenową też. Tylko że moja się nie zarumieniła. A oto przepis


3szkl mąki ( dałam 2 szklanki mixu uniwersalnego i 1 szklanka chlebowej mieszanki)
1szkl wody
1/3kostki drożdży
1łyżeczka soli
5 dużych łyżek oleju
drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę, olej, sól wsypać do miski i wlać w to rozpuszczone drozdże. No i wyrabiać.
Ja dodałam wszystkie składniki do automatu do pieczenia chleba ustawiłam tryb pizza i mi ładnie wymieszało. Ale i bez tego da się robić.

Mało roboty a pizza rewelacja.
Obrazek
Avatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 171
Dołączył(a): So 11 mar, 2006 15:18
Lokalizacja: Siedlce

Re: Pizza

Postprzez angela1990 » N 16 paź, 2011 16:06

Agniesia napisał(a):PIZZA
- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży lub 1 opakowanie drożdży dr. Oetker
- 1 szklanka mleka
- 10 dag margaryny (1/2 kostki)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
(...)


po trudach i znoju (ciasto podchodzi po widełkach od miksera) zjedliśmy przepyszną, wielką pizzę. cisto było za suche więc dodaliśmy jeszcze 2/3 szkl ciepłego mleka. polecam cienko rozwałkować wtedy lepiej wchłania wilgoć z dodatków i smakuje jak glutenowa.
pesymistom radzę czekać na efekt końcowy i nie sugerować sie konsystencją ciasta w momencie przygotowania
:D
"Cały mój kraj potrzebuje psychologa..."
Avatar użytkownika
angela1990
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Wt 17 sie, 2010 20:17
Lokalizacja: wlkp

Postprzez Manga » Śr 09 maja, 2012 07:44

ja się również skusiłam na zrobienie pizzy

koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN
400 ml ciepłej wody
olej
drożdże instant
sól cukier

dałam tylko kiełbaske ser i pieczarki no i keczup
bo nie wiedziałam czy wogóle mój syn to zje :P
no i wyszła taka a mój urwis wcinał aż miło było popatrzeć :D
Obrazek
Ostatnio edytowano Śr 09 maja, 2012 07:46 przez Manga, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
Manga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 11 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: :)

Postprzez karmelwy » Pn 23 lip, 2012 20:20

A możecie mi powiedzieć jakiej firmy ser kupujecie i gdzie?? Też chcę pizze ale nie słyszałem o serze żółtym bezglutenowym.
karmelwy
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 26
Dołączył(a): N 04 wrz, 2011 13:41
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Magdula82 » Pn 23 lip, 2012 20:50

ja raczej nie słyszałam o serze glutenowym....
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 229
Dołączył(a): N 07 sie, 2011 19:09
Lokalizacja: Szczecinek

Postprzez Ola_la » Wt 24 lip, 2012 10:54

Magdula82 napisał(a):ja raczej nie słyszałam o serze glutenowym....


bo PRAWDZIWY ser nie ma glutenu.
rzecz w tym, że teraz trudno dostać coś "prawdziwego" - prawdziwą kiełbasę, prawdziwy ser, jogurt, etc.
więc i większość tzw. serów zawiera dodatki, które mogą być glutenowe.
na pewno trzeba zwracać uwagę na cenę - jak ser kosztuje poniżej 18 zł, to raczej nie jest serem, tylko wyrobem seropodobnym.
ja - jak zwykle - czytam etykiety - w serze ma być mleko, podpuszczka, ew. jakiś enzym (z białka kurzego - nie pamiętam teraz nazwy), ew. barwnik (karoten), może sól. i tyle.

a to coś, co sprzedają jako "ser do pizzy" po 13,99 zł (czy ile tam), raczej koło sera nie leżało i jest wysoce podejrzane - pod wieloma względami, nie tylko glutenowym.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez parówka » So 12 sty, 2013 19:01

:P Pizzożercy, podaję sprawdzony przepis na bezglutenową pizzę w wykonaniu mojej mamy, też bezglutenowej.
składniki na 2 pizze średniej wielkości
CIASTO:
25 dkg mąki b/g "Piekarz" Balvitenu
20-25 g drożdży świeżych lub torebka (7g) drożdży instant
3-4 łyżeczki oleju
łyżeczka cukru
szczypta soli
WYKONANIE:
zrobic rozczyn z drozdży, 1 łyżeczki cukru, kilku łyżeczek mąki i letniej wody.
Zostawic na kilka minut do wyrosnięcia.
Mąkę wsypac do miski, wlac rozczyn, olej, szczyptę soli, letnią wodę-do uzyskania konsystencji średnio gęstego ciasta.
Wyrabiac ok. 5 minut.
Blaszkę wysmarowac olejem. Ręce zwilżyc olejem. Rozłozyc ciasto na blaszce. Ponakłuwac widelcem. Wstawic do ciepłego piekarnika (40 stopni) do wyrosnięcia (10-15 minut). Nagrzac piekarnik do 200 stopni. Posmarowac ciasto na blasze sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy+woda+zioła+olej+sól+cukier). Zioła to np. oregano, bazylia, tymianek. Obłożyc pizzę dodatkami wg uznania. Obficie obsypac startym na tarce żółtym serem (najlepszy Mozzarella). Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Przepis sprawdzony, jadłam. Ciasto nie jest za twarde, dodatki nie są wysuszone. Polecam! :053:
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 76
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Rudi » N 27 sty, 2013 16:48

Ja też robię taką pizzę, tylko do ciasta dodaję odrobinę papryki slodkiej dla kolorku. Ciasto generalnie jest super i nie ma opcji, żeby nie wyszło :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Rudi
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Pt 07 gru, 2012 13:00
Lokalizacja: Warka

Postprzez tareczka » Śr 27 mar, 2013 21:23

Kochani potrzebuję Waszej pomocy,my jesteśmy na początku wprowadzania diety,mój syn je bardzo wybiórczo i dosłownie staję na głowie by coś zjadł innego niż zwykle.Chleby kupujemy ciągle jednej firmy bo synowi smakują i ładnie pachną,ostatnio cieszyłam się jak głupia gdy zjadł makaron świderki z sosem,wszystko oczywiście bezglutenowe.

Myślę nad pizzą,w przepisach jest napisane głównie mąka bezglutenowa,ale nie mam pojęcia jaką mam kupić bo wiadomo że z ryżowej to mi nie wyjdzie,bo z niej robię placki i wychodzą obrzydliwe (chociaż syn je bez gadania)
Ale pizzę chciałabym by smakowała dobrze,by ciasto nie było takie drzewiaste
Interesują mnie firmy do których mam dostęp


Bezgluten,Schar,balviten,glutenex i w dodatku bez skrobi pszennej

chciałabym opinie na temat
http://www.bezgluten.pl/sklep/produkt,2 ... enowy.html

lub inne,smak musi być najbardziej zbliżony do zwykłego ciasta do pizzy (glutenowego)
Ostatnio edytowano Śr 27 mar, 2013 21:51 przez tareczka, łącznie edytowano 1 raz
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez Ola_la » Cz 28 mar, 2013 10:50

tareczka napisał(a):Interesują mnie firmy do których mam dostęp
Schar,


Schaer ma mąkę "chlebową", z której jak najbardziej można upiec także pizzę.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez tareczka » Cz 28 mar, 2013 11:07

Ola_la napisał(a):
Magdula82 napisał(a):ja raczej nie słyszałam o serze glutenowym....


bo PRAWDZIWY ser nie ma glutenu.
rzecz w tym, że teraz trudno dostać coś "prawdziwego" - prawdziwą kiełbasę, prawdziwy ser, jogurt, etc.
więc i większość tzw. serów zawiera dodatki, które mogą być glutenowe.
na pewno trzeba zwracać uwagę na cenę - jak ser kosztuje poniżej 18 zł, to raczej nie jest serem, tylko wyrobem seropodobnym.
ja - jak zwykle - czytam etykiety - w serze ma być mleko, podpuszczka, ew. jakiś enzym (z białka kurzego - nie pamiętam teraz nazwy), ew. barwnik (karoten), może sól. i tyle.

a to coś, co sprzedają jako "ser do pizzy" po 13,99 zł (czy ile tam), raczej koło sera nie leżało i jest wysoce podejrzane - pod wieloma względami, nie tylko glutenowym.


dokładnie

jakiś czas temu kupiłam kawałek sera,chyba nazywał się grecki,dziecko nie jadło ale my sobie zrobiliśmy ciepłe bułeczki z szynką z piekarnika i dałam na wędlinę plasterek sera i znowu do piekarnika na chwilę z sera zrobił mi się hmm mój opis to "obrzydliwy glut" który śmierdział i nie rozciągał się,prędzej by mógł służyć jako plastelina niż do jedzenia.
Lubię ser z dziurami,na ogół w sklepach można taki znaleźć za 16,99-26,99 chociaż jak kupuję dziecku kupuję najdroższy i czytam skład,sprzedawcy też zamiast przeczytać mówią że skład taki i taki,kiedyś byłam w pewnym sklepie i prosiłam o parówki wieprzowe i zapytałam o pewną firmę a sprzedawczyni powiedziała że to z kurczaka,będąc w innym sklepie na to samo pytanie otrzymałam odpowiedź inną co do tych parówek,no to powiedziałam by przeczytała skład bo moje dziecko może wylądować w szpitalu przez pomyłkę i się okazało że faktycznie skład to wieprzyk a nie kurczak :D
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości