Pizza

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez monisiak81 » Pt 29 mar, 2013 14:44

tareczka napisał(a):chciałabym opinie na temat
http://www.bezgluten.pl/s...zglutenowy.html

używam tych koncentratów i z ręką na sercu mogę polecić. Mi pizza (i chleb też) z tej mąki wychodzą przeprzepyszne :D
jakbyś chciała to podaję mój przepis na "prostokątną" blaszkę 23x35 cm czyli taką dużą (u nas na nas 2)
300 g mąki (ww. mixu)
szczypta soli ok. 3g
4g cukru +15 g. drożdży
200 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
mąkę wymieszać z solą. obsypać ją cukrem i drożdżami i polać zimną wodą. wymieszać mikserem (najlepiej hakami) dodać oliwę. wymieszać. wyłożyć na blaszkę (ja pod ciasto zawsze używam papier do pieczenia- żeby już jej nie sypać bułką) i teraz dać ciastu z 10 min odpocząć ;) czyli w tym momencie przygotowuję sobie sos, i dodatki :) udekorować wg uznania piec 25 min. w temp. 180*C i na ostatnie 3-5 min. podkręcić do 200*C żeby się zrumieniła.
tak jak pisałam wyżej pizza wychodzi pyszna, ciasto pulchne i.... aż mi się zachciało :) więc na kolację znów pizza :D
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez tareczka » Pt 29 mar, 2013 20:54

dzisiaj robiłam pizze,Nam zwykłą a synowi właśnie z tej mąki i muszę przyznać że najwięcej radości było gdy powiedziałam że będzie pizza,potem syn stał przy piekarniku i ciągle pytał czy już :) no i nadeszła pora jedzenia,zjadał tak szybko że myślałam że się zakrztusi :D nie patrzył na rodzaj szynki,nie zwracał uwagi na to że tam jest cebula i pieczarki,zjadł wszystko :)
Ja znam przepis na taką idealnej wielkości pizzę dla Nas z tego wyliczyłam ilości na malutką i mąki dałam jakieś 85g i wyszła taka akurat dla niego,chociaż następnym razem zrobię mu większą,grubość zrobiłam malutką,poniżej 5mm i po zrobieniu sama spróbowałam ciut i nawet nawet,przyznam że była ok :)
tareczka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Śr 27 mar, 2013 21:04
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postprzez noodle » Pn 08 kwi, 2013 17:05

Robię właśnie po raz pierwszy pizzę bezglutenową. Mam nadzieję, że wyjdzie. Zaraz wkładam do piekarnika :)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Postprzez noodle » Pn 08 kwi, 2013 20:57

Ok, pizza wyszła, więc mogę podzielić się przepisem ;)

Co potrzebujemy?
250 g mąki bezglutenowej (ja wykorzystałam mix Schara, ale możecie użyć inną)
3 łyżki oleju/oliwy
paczka suchych drożdży
250 ml wody + kapka wody, by móc urobić ciasto
sól

Dodatki do pizzy:

ser żółty
szynka
pieczarki
pomidory
tymianek

Sos do posmarowania ciasta:
przecier pomidorowy
kapka wody
kapka oleju

Jak przygotować ciasto?
W 250 ml letniej wody rozpuszczamy paczkę drożdży. Taką mieszankę dodajemy do mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju, wsypujemy sól i wszystko mieszamy. Potem wyrabiamy ciasto, aż wyjdzie ładna kulka, którą uda nam się ładnie rozwałkować. Polecam Wam założyć jakiś fartuszek i uzbroić się w mnóstwo cierpliwości, gdyż ciasto ciężko się wyrabia. Kiedy już się ładnie wyrobi, wykładamy je na blachę lub formę do pizzy.

Jak przygotować sos?
Pół małego słoiczka przecieru pomidorowego przelewamy do szklaneczki. Dodajemy kapkę wody i kapkę oleju. Wszystko mieszamy. Dodajemy troszkę tymianku (możemy dodać też inne ulubione przyprawy). Wszystko jeszcze raz mieszamy. Przygotowany sos musimy rozsmarować na całym cieście.

Składniki do pizzy:
Posmarowane ciasto okładamy plasterkami sera. Na ser kładziemy szynkę bezglutenową, a na nią dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na pieczarki kładziemy plasterki pomidorów. Pomidory obsypujemy tymiankiem (i czym jeszcze chcemy). Wszystkie dodatki posypujemy startym serem.

Piekarnik ogrzewamy do 200 stopni. Kiedy już się nagrzeje wkładamy do niego przygotowaną pizzę.

Pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy poprzez nakłuwanie patyczkiem, do suchego patyczka – tradycyjnie.

Szczegóły na blogu! ;)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Avatar użytkownika
noodle
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 562
Dołączył(a): Pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Re: Pizza

Postprzez Adrian » Cz 03 kwi, 2014 16:18

Jaka mąka jest najlepsza do pizzy? Ja piekę z Kucharza Balvitenu ale wychodzi mi cienkie ciasto, a wolałbym grubsze...
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1050
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pizza

Postprzez Leeloo » Cz 03 kwi, 2014 20:48

Mix it Schara jest uniwersalna
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pizza

Postprzez Justyna1982 » Pt 04 kwi, 2014 12:11

Robiłam z różnych mixów i najbardziej smakuje nam na schar mix it
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Pizza

Postprzez Adrian » Pt 04 kwi, 2014 15:13

Justyna1982 napisał(a):Robiłam z różnych mixów i najbardziej smakuje nam na schar mix it



Muszę tego Schara wypróbować...
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1050
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pizza

Postprzez cel_ania » Pn 16 cze, 2014 21:22

Ja ostatnio próbowałam: http://bezglutenowyswiat.pl/bezglutenow ... -375g.html. Wyszła niezła, a co najważniejsze bardzo szybko się ją robi.
cel_ania
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn 16 cze, 2014 21:17

Re: Pizza

Postprzez kaczmi » Wt 17 cze, 2014 11:47

Jeżeli używacie Balvitenu, to nie mix "Kucharz", tylko "Pizza do domowego wypieku", ciasto wychodzi bardzo fajne, szybko wyrasta i jest smaczne
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Pizza

Postprzez Adrian » Śr 18 cze, 2014 14:14

Najlepsza jest z mixu Schara :)
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1050
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pizza

Postprzez Leeloo » Cz 14 sie, 2014 16:07

Potra...a co w tym dziwnego? Można dodać, albo i nie. Kwestia przepisu i preferencji jak też wartości odżywczej potrawy
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Pizza

Postprzez Singerka » Pn 18 sie, 2014 15:33

Witam,
od miesiąca jesteśmy na diecie bg, a właściwie córka jest. Dziś pierwszy raz robiłam pizzę z opakowania, zrobiłam z całego opakowania bo nie miałam wyobrażenia ile tego wyjdzie, itd. Poradzcie, czy taka zrobioną upieczona pizzę można zamrozić i mieć na czarną godzinę czy nie nadaje się? A na przyszłość lepiej zrobić z połowy opakowania czy z całości i zamrozić samo ciasto?
Singerka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 115
Dołączył(a): Cz 22 mar, 2012 12:07
Lokalizacja: Kielce

Re: Pizza

Postprzez Anula80 » Pn 18 sie, 2014 15:37

Ciasto spokojnie możesz zamrozić. Jak będzie Wam smakowało po rozmrożeniu, to następnym razem możesz zrobić podobnie albo zrobić z połowy porcji
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3668
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Pizza

Postprzez Leeloo » So 28 lut, 2015 17:31

Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7218
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron