Sernik na zimno z serka homogenizowanego
Moderator: Moderatorzy
Sernik na zimno z serka homogenizowanego
SERNIK NA ZIMNO Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
75 dag (3 kubeczki) twarożku
3 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
20 dag (1 szklanka) cukry pudru
25 dag masła lub margaryny
bakalie
1 paczka biszkoptów bezglutenowych
W niewielkiej ilości zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuścić poprzez podgrzanie i ostudzić łącznie z serkami. Masło ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do powstałej masy dodać twarożek i bakalie, dokładnie wymieszać, nałożyć do formy wyłożonej biszkoptami i ostudzić, przetrzymując 24 godziny w lodówce.
75 dag (3 kubeczki) twarożku
3 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
20 dag (1 szklanka) cukry pudru
25 dag masła lub margaryny
bakalie
1 paczka biszkoptów bezglutenowych
W niewielkiej ilości zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuścić poprzez podgrzanie i ostudzić łącznie z serkami. Masło ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do powstałej masy dodać twarożek i bakalie, dokładnie wymieszać, nałożyć do formy wyłożonej biszkoptami i ostudzić, przetrzymując 24 godziny w lodówce.
Ja robię jeszcze prościej:
Składniki na średnią tortownicę:
5 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g (razem zeby bylo ok. 750-800 g)
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
biszkopty bezglutenowe
owoce
Przygotowanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody;
1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody (tzn. wg przepisu na torebce);
Serki zmiksować z ostudzoną (wystarczy, że nie będzie gorąca) galaretką cytrynową;
Tortownicę wysmarować margaryną;
Na dno tortownicy wyłożyć nasączone biszkopty;
Na biszkopty wylać odrobinę masy;
Schłodzić ok. 5 minut w lodówce (żeby biszkopty nie wypływały);
Wylać resztę masy do tortownicy i wstawić ponownie do lodówki na ok. 10 minut;
Lub po prostu wylewać na biszkopty już dobrze gęstniejącą masę w całości.
Na masę wyłożyć owoce (lekko docisnąć) i wstawić znów do lodówki na kilka minut;
Zalać owoce galaretką pomarańczową;
Wstawić sernik do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Wszystkim smakuje
Składniki na średnią tortownicę:
5 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g (razem zeby bylo ok. 750-800 g)
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
biszkopty bezglutenowe
owoce
Przygotowanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody;
1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody (tzn. wg przepisu na torebce);
Serki zmiksować z ostudzoną (wystarczy, że nie będzie gorąca) galaretką cytrynową;
Tortownicę wysmarować margaryną;
Na dno tortownicy wyłożyć nasączone biszkopty;
Na biszkopty wylać odrobinę masy;
Schłodzić ok. 5 minut w lodówce (żeby biszkopty nie wypływały);
Wylać resztę masy do tortownicy i wstawić ponownie do lodówki na ok. 10 minut;
Lub po prostu wylewać na biszkopty już dobrze gęstniejącą masę w całości.
Na masę wyłożyć owoce (lekko docisnąć) i wstawić znów do lodówki na kilka minut;
Zalać owoce galaretką pomarańczową;
Wstawić sernik do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Wszystkim smakuje
Bardzo lubię taki sernik.
Jednaj robię go warstwowo, tj. rozpuszczam galaretkę w wodzie (połowa porcji) i mieszam z serkiem. Masę wlewam na biszkopty a jak ta zastygnie dokłanie to samo robię z koleją galaretką ale o innym smaku i jeszcze raz.....
Trochę jest z tym zabawy ale po przekrojeniu wygląda bardzo apetycznie:)
Polecam
Jednaj robię go warstwowo, tj. rozpuszczam galaretkę w wodzie (połowa porcji) i mieszam z serkiem. Masę wlewam na biszkopty a jak ta zastygnie dokłanie to samo robię z koleją galaretką ale o innym smaku i jeszcze raz.....
Trochę jest z tym zabawy ale po przekrojeniu wygląda bardzo apetycznie:)
Polecam
Taki warstwowy robię czasami z galaretek i mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki.
Przepis mam ze starego forum:
galaretki - 2 lub 3
mleko zagęszczone, niesłodzone -1/4 litra na 1 galaretkę
owoce - najczęściej brzoskwinie z puszki bądź ananasy
Rozpuścić galaretki w 1/4 litra wody. Komponować kolorami kontrastowo, żeby się odróżniały. Kiedy już przestygną, ale jeszcze nie zaczną tężeć - ubijać każdą z nich z 1/4 litra mleka zagęszczonego - ok. 3 minut. Skończyć ubijanie, gdy widać, że dużo powietrza łyknęly i powolutku gęstnieją. Podczas wylewania do tortownicy, dodać odsączone i pokrojone drobno owoce.
Można dodać na spód biszkopty bezglutenowe, ale niekoniecznie.
Jak zrobi się tylko 2 warstwy, to zostaje jeszcze miejsce na czystą galaretkę. Też można.
Mnie, podobnie jak autorce przepisu, najlepiej smakuje bez biszkoptów, z 3 warstwami mlecznymi i z brzoskiwnią.
Polecam!
Przepis mam ze starego forum:
galaretki - 2 lub 3
mleko zagęszczone, niesłodzone -1/4 litra na 1 galaretkę
owoce - najczęściej brzoskwinie z puszki bądź ananasy
Rozpuścić galaretki w 1/4 litra wody. Komponować kolorami kontrastowo, żeby się odróżniały. Kiedy już przestygną, ale jeszcze nie zaczną tężeć - ubijać każdą z nich z 1/4 litra mleka zagęszczonego - ok. 3 minut. Skończyć ubijanie, gdy widać, że dużo powietrza łyknęly i powolutku gęstnieją. Podczas wylewania do tortownicy, dodać odsączone i pokrojone drobno owoce.
Można dodać na spód biszkopty bezglutenowe, ale niekoniecznie.
Jak zrobi się tylko 2 warstwy, to zostaje jeszcze miejsce na czystą galaretkę. Też można.
Mnie, podobnie jak autorce przepisu, najlepiej smakuje bez biszkoptów, z 3 warstwami mlecznymi i z brzoskiwnią.
Polecam!
- dorciap1975
- Forumowicz
- Posty: 164
- Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- MONIKA SZYMAJDA
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 60
- Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
- Lokalizacja: GRUDZIADZ
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
Słuchajcie mam super przepis na coś słodkiego ... dzis wieczorem spróbuje wygląda znakomicie
Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Ostatnio zmieniony wt 05 mar, 2013 14:12 przez takazdrowa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 351
- Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
- Lokalizacja: W-wa Ursynów
takazdrowa, jestem zniesmaczona, bo pojawiasz się na forum tylko po to, żeby zareklamować swoją stronę z przepisami. Chwała ci za to, ale robisz to bez sensu.
W proszku do pieczenia (w innym niż tu zaproponowany przepisie) z pewnością jest gluten, którego celiaczki jeść nie powinny (nie mogą).
W jakims poprzednim przepisie widziałam zelfix, teraz syntetyczny olejek zapachowy, co rusz dokładasz jakies dziwne składniki...
Obawiam się, że jesteś tu tylko w jednym celu i uważam, że już wystarczy
W proszku do pieczenia (w innym niż tu zaproponowany przepisie) z pewnością jest gluten, którego celiaczki jeść nie powinny (nie mogą).
W jakims poprzednim przepisie widziałam zelfix, teraz syntetyczny olejek zapachowy, co rusz dokładasz jakies dziwne składniki...
Obawiam się, że jesteś tu tylko w jednym celu i uważam, że już wystarczy
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Podbijam zapytanie
Mazia pisze:Chciałabym zrobić sernik tylko nie wiem czy Twaróg aksamitny Dr Oetkera jest bg?