Sernik na zimno z serka homogenizowanego

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Sernik na zimno z serka homogenizowanego

Post autor: Agniesia »

SERNIK NA ZIMNO Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
75 dag (3 kubeczki) twarożku
3 łyżeczki żelatyny
3 żółtka
20 dag (1 szklanka) cukry pudru
25 dag masła lub margaryny
bakalie
1 paczka biszkoptów bezglutenowych
W niewielkiej ilości zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy napęcznieje, rozpuścić poprzez podgrzanie i ostudzić łącznie z serkami. Masło ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Do powstałej masy dodać twarożek i bakalie, dokładnie wymieszać, nałożyć do formy wyłożonej biszkoptami i ostudzić, przetrzymując 24 godziny w lodówce.
Obrazek
justyna5
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: pn 17 kwie, 2006 11:45
Lokalizacja: Z kuchni :)

Post autor: justyna5 »

:) przepis bardzo ciekawy .. zapisze sobie go w zeszycie :)
Jestem nowa , mam 13 lat , wciąga mnie gotowanie :)
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Ja robię jeszcze prościej:
Składniki na średnią tortownicę:
5 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g (razem zeby bylo ok. 750-800 g)
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
biszkopty bezglutenowe
owoce
Przygotowanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody;
1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody (tzn. wg przepisu na torebce);
Serki zmiksować z ostudzoną (wystarczy, że nie będzie gorąca) galaretką cytrynową;
Tortownicę wysmarować margaryną;
Na dno tortownicy wyłożyć nasączone biszkopty;
Na biszkopty wylać odrobinę masy;
Schłodzić ok. 5 minut w lodówce (żeby biszkopty nie wypływały);
Wylać resztę masy do tortownicy i wstawić ponownie do lodówki na ok. 10 minut;
Lub po prostu wylewać na biszkopty już dobrze gęstniejącą masę w całości.
Na masę wyłożyć owoce (lekko docisnąć) i wstawić znów do lodówki na kilka minut;
Zalać owoce galaretką pomarańczową;
Wstawić sernik do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Wszystkim smakuje :)
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Bardzo lubię taki sernik.
Jednaj robię go warstwowo, tj. rozpuszczam galaretkę w wodzie (połowa porcji) i mieszam z serkiem. Masę wlewam na biszkopty a jak ta zastygnie dokłanie to samo robię z koleją galaretką ale o innym smaku i jeszcze raz.....
Trochę jest z tym zabawy ale po przekrojeniu wygląda bardzo apetycznie:)
Polecam :P
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

Taki warstwowy robię czasami z galaretek i mleka skondensowanego niesłodzonego z puszki.
Przepis mam ze starego forum:
galaretki - 2 lub 3
mleko zagęszczone, niesłodzone -1/4 litra na 1 galaretkę
owoce - najczęściej brzoskwinie z puszki bądź ananasy
Rozpuścić galaretki w 1/4 litra wody. Komponować kolorami kontrastowo, żeby się odróżniały. Kiedy już przestygną, ale jeszcze nie zaczną tężeć - ubijać każdą z nich z 1/4 litra mleka zagęszczonego - ok. 3 minut. Skończyć ubijanie, gdy widać, że dużo powietrza łyknęly i powolutku gęstnieją. Podczas wylewania do tortownicy, dodać odsączone i pokrojone drobno owoce.
Można dodać na spód biszkopty bezglutenowe, ale niekoniecznie.
Jak zrobi się tylko 2 warstwy, to zostaje jeszcze miejsce na czystą galaretkę. Też można.
Mnie, podobnie jak autorce przepisu, najlepiej smakuje bez biszkoptów, z 3 warstwami mlecznymi i z brzoskiwnią.
Polecam!
Awatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 164
Rejestracja: sob 20 mar, 2010 14:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: dorciap1975 »

skoro robicie serniczki takie to jakiego serka trzeba użyć-firma ,proszę mi powiedzieć/
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Mazia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 138
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 10:12
Lokalizacja: Rabka-Zdrój

Post autor: Mazia »

Chciałabym zrobić sernik tylko nie wiem czy Twaróg aksamitny Dr Oetkera jest bg?
Awatar użytkownika
MONIKA SZYMAJDA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
Lokalizacja: GRUDZIADZ

Post autor: MONIKA SZYMAJDA »

WITAM,BARDZO PROSZĘ ,CZY MOŻECIE PODAĆ FIRMEĘ SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH ;)
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 56
Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
Lokalizacja: Skarżysko-Kam.

Post autor: agotka_dzemik »

Ja używam takich kupionych w Lidlu serek naturalny lub tzw. Emilki.
takazdrowa

Post autor: takazdrowa »

Słuchajcie mam super przepis na coś słodkiego :P ... dzis wieczorem spróbuje :) wygląda znakomicie :)


Moderator: (link wycięty, prosimy podawać przepisy w postach, nie lansować swojego bloga, w którym są przepisy zawierające gluten)
Ostatnio zmieniony wt 05 mar, 2013 14:12 przez takazdrowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 351
Rejestracja: sob 23 kwie, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Post autor: Nalewka »

takazdrowa, jestem zniesmaczona, bo pojawiasz się na forum tylko po to, żeby zareklamować swoją stronę z przepisami. Chwała ci za to, ale robisz to bez sensu.

W proszku do pieczenia (w innym niż tu zaproponowany przepisie) z pewnością jest gluten, którego celiaczki jeść nie powinny (nie mogą).

W jakims poprzednim przepisie widziałam zelfix, teraz syntetyczny olejek zapachowy, co rusz dokładasz jakies dziwne składniki...

Obawiam się, że jesteś tu tylko w jednym celu i uważam, że już wystarczy :P
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

@takazdrowa została zablokowana, prosimy Was o natychmiastowe informowanie administratorów forum jak tylko zauważycie posty troli takich ja ona
Obrazek
kinia+
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob 09 mar, 2013 14:18
Lokalizacja: Warszawa

Podbijam zapytanie

Post autor: kinia+ »

Mazia pisze:Chciałabym zrobić sernik tylko nie wiem czy Twaróg aksamitny Dr Oetkera jest bg?
ODPOWIEDZ