Przepis znalazłam na jednym z blogów w necie. Sorry jeśli był gdzieś
Szarlotka z mąki kukurydzianej- bezglutenowa
Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 1/2- 1 h.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon.
Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni).
Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka układamy później na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych "kratek", jakie można spotkać na większości ciast tego typu . Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.
szarlotka z mąki kukurydzianej
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: sob 08 lut, 2014 11:07
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: pn 31 mar, 2014 14:34
Re: szarlotka z mąki kukurydzianej
Musi być pyszne!
Re: szarlotka z mąki kukurydzianej
Robie jutro!!!