szarlotka z mąki kukurydzianej

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mama_alergiczki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: sob 08 lut, 2014 11:07

szarlotka z mąki kukurydzianej

Post autor: mama_alergiczki »

Przepis znalazłam na jednym z blogów w necie. Sorry jeśli był gdzieś :P

Szarlotka z mąki kukurydzianej- bezglutenowa

Mąkę siekamy z masłem, dosypujemy cukier, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 1/2- 1 h.

W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w cząstki, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy goździki i cukier, dusimy aż jabłka się rozpadną. Następnie dodajemy cynamon.

Ciasto dzielimy dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy nim formę o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru (ok. 15 min.; bez termoobiegu nastawiamy temperaturę na 180 stopni).

Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy dość grubo i wycinamy ciasteczka. Te ciasteczka układamy później na wierzch ciasta- to alternatywa dla banalnych "kratek", jakie można spotkać na większości ciast tego typu ;). Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.
MackowiakM
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pn 31 mar, 2014 14:34

Re: szarlotka z mąki kukurydzianej

Post autor: MackowiakM »

Musi być pyszne!
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: szarlotka z mąki kukurydzianej

Post autor: sandyy »

Robie jutro!!!
ODPOWIEDZ