Babka piaskowa- maślana

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gunia74
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 16 gru, 2013 13:06

Babka piaskowa- maślana

Post autor: gunia74 »

Przepis znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Celiko.
Zmodyfikowałam go i wyszła mi super w smaku i wysoka prawdziwie piaskowa babka.
I tak:

4 jajka
250g masła lub margaryny ( ja dałam masło)
265g mąk bezgluta ( dałam 160g mix C schar, 105g.maki ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bg.( dałam doves farm)
150 g. cukru
ziarenka z wanilii lub cukier wanilinowy
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do białości, maslo roztopić i przestudzić ( letnio-ciepłe może być)
Wlać powoli masło do jajek i dodawać stopniowo mąki zmieszane razem z proszkiem. Przelać masę do keksówki wyłożonej papierem i piec ok.45 min do 1 h.
Temperatura 165-170 st.C z termoobiegiem, 180 st. bez termoobiegu.
Babka pycha. Mąż ani dziecko się nie połapali ,że bezglutenowa :D . W rodzinie tylko ja mam silna alergię na pszenicę :zly:

Smacznego.
pytonka24
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: sob 15 lut, 2014 15:01

Re: Babka piaskowa- maślana

Post autor: pytonka24 »

Spróbuje, nawet dzisiaj:)
Awatar użytkownika
MONIKA SZYMAJDA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 60
Rejestracja: pn 01 sie, 2011 18:40
Lokalizacja: GRUDZIADZ

Re: Babka piaskowa- maślana

Post autor: MONIKA SZYMAJDA »

Zrobiłam i bardzo smaczna :P dziekuję :)
gunia74
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pn 16 gru, 2013 13:06

Re: Babka piaskowa- maślana

Post autor: gunia74 »

Cieszę się bardzo!!! :)
ODPOWIEDZ